ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιαπωνία: Υποχώρησαν εκ νέου οι εξαγωγές τον Δεκέμβριο

11:12 - 25 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Ιαπωνία: Υποχώρησαν εκ νέου οι εξαγωγές τον Δεκέμβριο
Οι ιαπωνικές εξαγωγές υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, καθώς η επίδραση της οικονομικής επιβράδυνσης της Κίνας συνέχισε να έχει απήχηση σε όλο τον κόσμο.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν 8% σε σχέση με το περασμένο έτος, στα 6,338 τρισ. γιεν, μετά από την πτώση κατά 3,3% το Νοέμβριο, καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό για χάλυβα και μικροεπεξεργαστές υποχώρησε, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

Η τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση αποδίδεται εν μέρει στις χαμηλότερες εξαγωγές προς την Κίνα και την ευρύτερη περιοχή της Ασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal έκαναν λόγο για πτώση 7%.

Το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας εμφάνισε πλεόνασμα 140,2 δισ. γιεν σε σχέση με τις εκτιμήσεις για 110 δισ. γιεν.  Οι εισαγωγές υποχώρησαν 18% στα 6,197 τρισ. γιεν, υποχωρώντας για 12ο συνεχόμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Kuroda, επαναδιατύπωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει δράση για να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης "αν παραστεί ανάγκη", με τις τιμές του πετρελαίου να διαδραματίζουν ένα μέρος αυτής της διαπίστωσης.

Η BoJ, η οποία την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα πραγματοποιήσει την συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, έχει "περαιτέρω χώρο να διευρύνει" τη νομισματική της χαλάρωση, τόνισε ο Kuroda μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberv.

"Εάν παραστεί ανάγκη, θα επεκταθούμε περαιτέρω ή θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη νομισματική χαλάρωση της κεντρικής τράπεζας", δήλωσε προσθέτοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να έλθει "με πολλούς τρόπους". Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ιαπωνίας, δήλωσε, "δεν έχουν κανένα περιορισμό" αναφορικά με τις προσπάθειες χαλάρωσης.

Με βάση την τρέχουσα εκτίμηση της BoJ, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει τον στόχο της τράπεζας για 2%, περίπου στο β΄ μισό της χρήσης 2016, ή μέχρι τις αρχές του 2017, δήλωσε ο Kuroda. Πρόσθεσε ακόμη ότι μια πιο ραγδαία αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, θα μπορούσε να οδηγήσει τον στόχο να επιτευχθεί πιο γρήγορα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:55 - 25 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.