ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέσεις από Κέρι για τη συριακή κρίση

13:23 - 25 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Πιέσεις από Κέρι για τη συριακή κρίση
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να υπάρξει "σαφήνεια" όσον αφορά τους όρους των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν αυτήν την εβδομάδα στη Γενεύη.

"Θα έχουμε αυτή την ενδοσυριακή σύνοδο, θα αρχίσουν. Το βλέπουμε ξεκάθαρα, ελπίζω σε 24 ώρες... κάτι τέτοιο, σε 48 ώρες, πολύ σύντομα", δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν σε επίσκεψη που πραγματοποιεί στην πρωτεύουσα του Λάος.


Από τη Βιεντιάν, ο Κέρι δήλωσε επίσης ότι υπολογίζει στην προσεχή σύνοδο των 20 χωρών και διεθνών οργανισμών --που μετέχουν στη Διεθνή Ομάδα Στήριξης στη Συρία, σύμφωνα με τη λεγόμενη διπλωματική διαδικασία της Βιένης-- που έχει προγραμματιστεί "κατ' αρχάς στις 11 Φεβρουαρίου".


Το μέλλον των συνομιλιών είναι στα χέρια των σύρων διαπραγματευτών, πρόσθεσε. "Πρέπει να είναι σοβαροί. Αν δεν είναι σοβαροί, ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Εξαρτάται από αυτούς... μπορείς να οδηγήσεις ένα άλογο στο νερό, δεν μπορείς να κάνεις το άλογο να το πιει. Εμείς δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο. Οι Σύροι πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της Συρίας".


"Η θέση των ΗΠΑ είναι και παραμένει ίδια, στηρίζουμε ήδη την αντιπολίτευση πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά", πρόσθεσε.


Ο Κέρι εξήγησε ότι εντείνει τις διαβουλεύσεις τις τελευταίες ώρες με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ώστε "να υπάρξει η βεβαιότητα πως όλοι είναι στην ίδια γραμμή".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.