ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος:«Πράσινο φως» από το ΔΝΤ-Εκταμιεύεται η δόση των €126,3 εκ.

12:44 - 27 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Κύπρος:«Πράσινο φως» από το ΔΝΤ-Εκταμιεύεται η δόση των €126,3 εκ.
Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων της Κύπρου ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που αποφάσισε την εκταμίευση της επόμενης δόσης των € 126,3 εκ.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔNT ολοκλήρωσε την ένατη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου.

Η ολοκλήρωση της επανεξέτασης, όπως σημειώνεται, θα οδηγήσει στην εκταμίευση €126,3 εκ. που ανεβάζει περίπου τις συνολικές εκταμιεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος στο €1 δισ. Το οικονομικό πρόγραμμα της Κύπρου υποστηρίζεται επίσης από τη χρηματοδοτική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) που ανέρχεται σε € 9 δισ.

Μετά από τη συζήτηση της εκτελεστικής επιτροπής, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΝΤ Mitsuhiro Furusawa, εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα μακροοικονομικά επιτεύγματα στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης από το ταμείο ήταν ευνοϊκά. Τα οικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν σταθεροποιηθεί και η τραπεζική ρευστότητα συνέχισε να βελτιώνεται. Ωστόσο, με τις πρόσφατες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπάρχει ανάγκη να αναζωογονηθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για να προστατευθεί η εμπιστοσύνη και η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να μειωθούν από τα σημερινά ψηλά επίπεδα».

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι είναι κρίσιμης σημασίας η ταχεία αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την αναζωογόνηση του δανεισμού και τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης.

«Μετά την πρόσφατη ψήφιση της βασικής νομοθεσίας», προστίθεται, «η εργαλειοθήκη για την αναδιάρθρωση του χρέους είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό στη θέση της. Ωστόσο, η πρόοδος σχετικά με το νομικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση τιτλοποίησης δανείων και τη μεταβίβαση των τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων θα πρέπει να επιταχυνθεί».

«Το επικαιροποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης για τον τραπεζικό τομέα παρέχει μια σταθερή βάση για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης υγείας του τομέα. Γενικότερα, οι προσπάθειες για την ενίσχυση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα θα πρέπει να συνεχιστούν με την ενίσχυση της διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της ικανότητας εποπτείας», προστίθεται.

Τονίζεται ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση της δημοσιονομικής σύνεσης μεσοπρόθεσμα για να τεθεί το δημόσιο χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά, εξασφαλίζοντας έδαφος για τις επενδύσεις και τις καθαρές δαπάνες για την κοινωνική ασφάλεια και για ν’ αντιμετωπιστούν οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις.

Υπογραμμίζεται ότι η έγκαιρη έγκριση των καθυστερημένων μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση, δημόσια διοίκηση, διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και της διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεων θα ενισχύσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Τονίζεται επίσης ότι πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή των άλλων μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη.

«Προχωρώντας μπροστά με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και συγκεκριμένες δράσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενώ απέχοντας από φορολογικά κίνητρα, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε τόνωση των επενδύσεων και βελτίωση της αποδοτικότητας», καταλήγει στη δήλωση του ο κ Furusawa.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.