ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρι: Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί τη Λιβύη

15:21 - 02 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
Ένας διεθνής συνασπισμός απωθεί τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από τα προπύργιά τους στη Συρία και στο Ιράκ, όμως η οργάνωση απειλεί τη Λιβύη και θα μπορούσε να υφαρπάξει τον πετρελαϊκό της πλούτο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.


Αξιωματούχοι από 23 χώρες συναντώνται στη Ρώμη για μια επανεξέταση της μάχης κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν δημιουργήσει ένα αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο σε μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, ιδίως στη Λιβύη.


Δυνάμεις του ΙΚ έχουν επιτεθεί στις πετρελαϊκές υποδομές της Λιβύης και έχουν εγκαταστήσει μια βάση εξόρμησης στη Σύρτη, εκμεταλλευόμενοι ένα κενό εξουσίας στη βορειοαφρικανική χώρα όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται για να υπερισχύσει η μία της άλλης.


"Στη Λιβύη είμαστε στα πρόθυρα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας", δήλωσε ο Κέρι στη διάσκεψη της Ρώμης. "Η χώρα αυτή έχει πόρους. Το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που θα θέλατε να δείτε είναι ένα ψευτοχαλιφάτο με πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα από το πετρέλαιο".


Βάσει ενός υποστηριζόμενου από τον ΟΗΕ σχεδίου για μια πολιτική μετάβαση, οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις της Λιβύης θα πρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση ενότητας, όμως, ένα μήνα μετά τη συμφωνία στο Μαρόκο, η εφαρμογή της εμποδίζεται από εσωτερικές έριδες.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται δύο διαφορετικών συνασπισμών που πραγματοποιούν αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ και στη Συρία με στόχο το Ισλαμικό Κράτος.
Δυτικές χώρες σκέπτονται επίσης το ενδεχόμενο πληγμάτων στη Λιβύη, μια πύλη εξόδου για χιλιάδες μετανάστες που ευελπιστούν να φθάσουν στην Ευρώπη. Θέλουν, όμως, το πράσινο φως από τη μελλοντική κυβέρνηση ενότητας προτού αναλάβουν δράση.


"Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στη νίκη που θέλουμε να επιτύχουμε, και θα επιτύχουμε, είτε στη Συρία είτε στο Ιράκ και έχουμε δει το Ντάες να παίζει ένα παιγνίδι εξάπλωσης με μεταστάσεις σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στη Λιβύη", είπε ο Κέρι, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.