ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσφυγικό: Ανατολίτικα παζάρια από την Άγκυρα

13:54 - 07 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
Προσφυγικό: Ανατολίτικα παζάρια από την Άγκυρα
Νέες γενναιόδωρες προσφορές στην Άγκυρα προκειμένου να στρέψει στην αναχαίτιση του προσφυγικού κύματος προωθούν οι Βρυξέλλες ενόψει της νέας συνόδου Τουρκίας και «προθύμων κρατών», η οποία αναμένεται να λάβει χώρα στις 18 Φεβρουαρίου, πριν από την προκαθορισμένη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο επίκεντρο της συνόδου, αναμένεται να βρεθεί η εισήγηση της Ολλανδικής Προεδρίας για μετεγκατάσταση 250 χιλιάδων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε κράτη-μέλη της Ε.Ε, με αντάλλαγμα την ταχεία επιστροφή όλων των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα. 


Η Τουρκία αναμένεται να εκπροσωπηθεί στη σύνοδο από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος διεκδικεί δραστική μείωση του αριθμού των προσφύγων που παραμένουν σε τουρκικό έδαφος.

Παρά το γεγονός ότι έχει ήδη εξασφαλίσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διατήρηση 2,2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, με την υποχρέωση να προσφέρει θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει συνθήκες έστω υποτυπώδους σχολικής εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα, ο κ. Νταβούτογλου επιδιώκει να εκμαιεύσει μια συμφωνία η οποία «να επιτρέπει στην Τουρκία να ανασάνει από τα προσφυγικά βάρη».

Υπενθυμίζεται ότι πέραν των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Τουρκία έχει εξασφαλίσει από την Κομισιόν τη γραπτή δέσμευση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι θα προχωρήσει τον προσεχή Μάρτιο στο ξεπάγωμα πέντε εκ των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόκειται όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές σε Λευκωσία και Αθήνα για κίνηση που υπερβαίνει τις θεσμικές πρόνοιες της Επιτροπής, δεδομένου ότι η αρμοδιότητα ανοίγματος και κλεισίματος διαπραγματευτικών κεφαλαίων, ανήκει αποκλειστικά στα κράτη-μέλη, τα οποία διατηρούν δικαίωμα άσκησης βέτο.

Η Άγκυρα προσδοκά παράλληλα ότι θα εξασφαλίσει κέρδη κεφαλαιοποιώντας τη δέσμευση της Κομισιόν για επίσπευση της κατάργησης των περιορισμών των ευρωπαϊκών θεωρήσεων για την χορήγηση διαβατηρίων σε Τούρκους πολίτες, κάτι πάντως που προϋποθέτει εφαρμογή των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, στο πλαίσιο συγκεκριμένου οδικού χάρτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.