ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ένα βήμα πριν την καταιγίδα» οι ευρωπαϊκές τράπεζες

12:51 - 08 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
«Ένα βήμα πριν την καταιγίδα» οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται ένα βήμα πριν την καταιγίδα, εν μέσω ανησυχιών για το πετρέλαιο αλλά και για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Τα μειωμένα κέρδη και τα αρνητικά επιτόκια ωθούν τους επενδυτές να «παρατήσουν» τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον δείκτη των τραπεζών της ευρωζώνης, τον Stoxx Europe 600 Banks να έχει καταγράψει έξι διαδοχικές εβδομάδες απωλειών και να βρίσκεται στο -20% για το 2016, σύμφωνα με τη Saxo Bank.

«Το περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πάρα πολύ άσχημο. Είναι πιθανό οι τράπεζες να μην καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες τους φέτος. Κάτι τέτοιο θα τις καταστήσει μη ελκυστικές για τους επενδυτές», τόνισε ο Peter Garnry της Saxo.

Στο τέλος του περασμένου έτους, οι τράπεζες ξεχώριζαν ως ένας από τους πιο δημοφιλείς τομείς για το 2016, λόγω των οφελών από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, της αύξησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και της βελτίωσης της οικονομικής ανάπτυξης. Το οutlook όμως για το 2016 υποχώρησε λόγω των ανησυχιών διεθνώς που έχουν εξασθενήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο Garnry χαρακτήρισε την πτώση των τραπεζικών μετοχών «λίγο περίεργη» δεδομένης της πρόσφατης ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία και της επιθετικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Κανονικά, οι τράπεζες επωφελούνται από μέτρα όπως η ποσοτική χαλάρωση, αλλά κάτι τέτοιο απλά δεν ισχύει για την Ευρώπη. Είναι ανησυχητικό, διότι οι τράπεζες είναι πολύ πιο σημαντικές για την οικονομία της Ευρώπης από ό,τι στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Το καθεστώς αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει ουσιαστικά να πληρώνουν για να έχουν ρευστότητα, ενώ την ίδια στιγμή πιέζονται για τα καθαρά επιτοκιακά περιθώριά τους. Τα επίπεδα του χρέους είναι ήδη πολύ υψηλά στην ευρωζώνη, πράγμα που σημαίνει ότι η περαιτέρω αύξηση των δανείων αναμένεται να είναι χαμηλή, σύμφωνα με τη Saxo Bank.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:13 - 08 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.