ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: "Βίοι παράλληλοι" της σημερινής ΕΕ με τα χρόνια που έφεραν τον Χίτλερ

14:31 - 08 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
FT: "Βίοι παράλληλοι" της σημερινής ΕΕ με τα χρόνια που έφεραν τον Χίτλερ
Η σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη έχει έντονους παραλληλισμούς με την δεκαετία του 1930 και την ταχεία ανάκαμψη του Χίτλερ, γράφει ο Wolfgang Munchau στους Financial Times, με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου τού John Weitz “Hitler’s Banker”, βιογραφίας του Hjalmar Schacht.

Όπως τονίζει, η σύγχρονη πολιτική ορθοδοξία στις Βρυξέλλες και την Φραγκφούρτη, που μοιράζεται όλη η βόρεια Ευρώπη, έχει ορισμένες αναλογίες με την λογική του αποπληθωρισμού που επικρατούσε την δεκαετία του 1930. Οι σύγχρονοι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες στοχεύουν σε δημοσιονομικούς στόχους και μείωση χρέους.

 

Όπως και στις αρχές της εν λόγω δεκαετίας, η πολιτική ορθοδοξία έχει παθολογικά χαρακτηριστικά. Όποτε οι σύγχρονοι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν πλέον τι άλλο να πουν, αναφέρονται σε «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αν και ποτέ δεν λένε τι ακριβώς θα επιτευχθεί με τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

 

Δεν υπάρχουν ναζιστικά κόμματα στην ευρωζώνη σήμερα, εκτός από την Ελλάδα, σημειώνει επίσης ο αρθρογράφος. Ωστόσο η Γαλλία και η Ιταλία έχουν λαϊκιστικά κόμματα της δεξιάς που είναι σαφώς εκτός της τρέχουσας πολιτικής συναίνεσης. Φανταστείτε ένα σενάριο όπου ο BeppeGrillo στην Ιταλία κέρδιζε τις εκλογές το 2018, αναφέρει ο Wolfgang Munchau.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.