ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BofA: «Τρομάζει» το τραπεζικό χρέος των 102 δισ. δολαρίων

12:50 - 09 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
BofA: «Τρομάζει» το τραπεζικό χρέος των 102 δισ. δολαρίων
Το περσινό... «στανταράκι» των χρηματαγορών μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε εφιάλτη για τους επενδυτές. Το πιο επισφαλές χρέος ευρωπαϊκής τράπεζας είχε αποδόσεις περίπου 8% πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της BofA. Μέσα σε λιγότερες από έξι εβδομάδες φέτος, όλες αυτές οι αποδόσεις αποσβέστηκαν, ακόμη και μετά από την επίδοση επιτοκίων.

Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο πως τα αδύναμα κέρδη και η παγκόσμια κατάρρευση των αγορών θα κάνουν την αποπληρωμή των επιτοκίων ή την επαναγορά από τις τράπεζες πολύ πιο δύσκολη, ιδιαίτερα για κάποια χρεόγραφα. Τα ομόλογα επιτρέπουν στις τράπεζες να μην πληρώνουν επιτόκια χωρίς χρεοκοπία και να μπορούν να τα μετατρέπουν σε καθαρή αξία κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού στρες.

Oι ανησυχίες όμως, επεκτείνονται και σε ασφαλή ομόλογα τραπεζών, υπογραμμίζοντας πως οι επενδυτές αποφεύγουν το ρίσκο όπου και να βρίσκεται αυτό. Το κόστος προστασίας κατά χρεοκοπίας σε πιο ασφαλή ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρέη έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013.

Οι τράπεζες έχουν εκδώσει περίπου 91 δισ. ευρώ των Tier 1 ομολόγων από τον Απρίλιο του 2013. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα χρεόγραφα δεν έχουν υποστεί τεστ και εάν μία προβληματική τράπεζα προσπαθήσει να τα εξαργυρώσει στην πρώτη ευκαιρία, οι επενδυτές μπορεί να τραπούν σε μαζική φυγή, προκαλώντας ένα μεγαλύτερο sell off στις εταιρικές χρηματαγορές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.