ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Φουσκώνει η χρηματιστηριακή αγορά

12:32 - 11 Ιαν 2007 | Ειδήσεις
Στα 1,3 τρισ. δολάρια ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της κινέζικης κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η μεγάλη ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας, η οποία δεκαπλασιάστηκε από το 1978, χρονιά ορόσημο για την Κίνα, αφού τότε ο Κινέζος ηγέτης Deng Xiao Ping επέτρεψε σε ένα κομμουνιστικό έθνος να ανοιχτεί σε διεθνείς επενδύσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η αξία των αγορών της Σανγκάης και Σεντζέν  υπερτριπλασιάστηκε πέρυσι αγγίζοντας το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου τα 1,01 τρισ. δολάρια.

Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τον Ιούλιο του 2005, μετά από τετραετή καθίζηση . Το ράλυ σημειώθηκε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μετοχοποιήσει επιτυχημένες κρατικές εταιρείες αντλώντας από τις διεθνείς αγορές περί τα 200 δις. δολάρια.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν αναλυτές, η άνοδος οφείλεται κυρίως στην υπέρμετρη ρευστότητα παρά στα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνιστούν, στους πελάτες τους να είναι συγκρατημένοι και να περιμένουν μέχρι να εξορθολογικοποιηθούν οι αποτιμήσεις.

Κορυφαίο παράδειγμα, η τιμή της μετοχής της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας που ενισχύθηκε κατά 77% στη Σανγκάη όπως επίσης και η Κινέζικη εταιρεία ασφαλίσεων ζωής που έφθασε να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση στον κόσμο.

Η κινέζικη χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας θεωρείται πλέον ως η τρίτη μεγαλύτερη σε αξία, μετά την Ιαπωνική η κεφαλαιοποίηση της οποίας αποτιμάται σε 4,8 τρισ. δολάρια και του Χονγκ Κονγκ στα 2,1 τρισ. δολάρια. Τα «ηνία» εξακολουθεί να διατηρεί η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, η οποία αποτιμάται στα 17,4 τρισ .δολάρια.

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, όσο η Κίνα αναδύεται ως οικονομική υπερδύναμη  τόσο η κατάσταση της χρηματιστηριακής αγοράς θα γίνει περισσότερη σταθερή. Οι αναλυτές προβλέπουν πως  η κινέζικη οικονομία θα ξεπεράσει σύντομα τη γερμανική και έως το 2010 θα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.