ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρισέ: Xαμηλό παραμένει το ευρω-επιτόκιο, προς νέα αύξηση το Μάρτιο

17:08 - 11 Ιαν 2007 | Ειδήσεις
Χαμηλά παραμένουν τα επιτόκια του ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, μετά από 6 αυξήσεις σε διάστημα ενός έτους, υποδεικνύοντας περαιτέρω άνοδό τους τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρέλειψε να κάνει λόγο για «αυστηρή επαγρύπνηση» στο μέτωπο του πληθωρισμού, μειώνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, τις πιθανότητες η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού τον επόμενο μήνα, ενώ θεωρούν ως πιο πιθανό σενάριο τη νέα αύξηση των επιτοκίων το Μάρτιο.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Τρισέ, που ακολούθησε της απόφασης της ΕΚΤ να αφήσει αμέτάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 3,5%, η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις προκείμενου οι κίνδυνοι που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών να μην πραγματοποιηθούν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο του ευρώ τους επόμενους μήνες, καθώς οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης και η προσφορά χρήματος απειλούν να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη των 13 κρατών-μελών. Μάλιστα εκτιμήσεις της UBS που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κάνουν λόγο για αύξηση του ευρω-επιτοκίου στο 4,25% αυτή τη χρονιά.

Αλλοι αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 0,5% ως το Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε νωρίτερα σήμερα σε απρόσμενη αύξηση του επιτοκίου της στερλίνας στο 5,25%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν διατήρησή τους στο 5%, επικαλούμενη το ενδεχόμενο ενίσχυσης πληθωριστικών πιέσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.