ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Εξετάζει την αγορά προβληματικών δανείων από ιταλικές τράπεζες

12:54 - 15 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Εξετάζει την αγορά προβληματικών δανείων από ιταλικές τράπεζες
Σε συζητήσεις με την ιταλική κυβέρνηση για την αγορά χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ενδεχόμενες αγορές θα γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ενώ εκτιμάται ότι θα τα χαρτοφυλάκια αυτά θα χρησιμοποιηθούν και ως εγγύηση από τις τράπεζες.

Η κίνηση αυτή, αν υλοποιηθεί, αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην προσπάθεια των ιταλικών Αρχών να απελευθερώσουν προβλέψεις περίπου 200 δισ. ευρώ.

Σίγουρα πάντως, μια θετική απόφαση θα πυροδοτήσει μεγάλη συζήτηση στις υπόλοιπες χώρες για το κατά πόσο η ΕΚΤ αναλαμβάνει σημαντικό ρίσκο αγοράζοντας τίτλους μέσω του προγράμματος ABS με εγγύηση δάνεια που δεν έχουν αποπληρωθεί για περίπου 3 μήνες.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο, μια πηγή της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters ότι η αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ακραία λύση από την κεντρική τράπεζα εφόσον η κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης ήταν «πραγματικά άσχημη».

Τα «κακά» δάνεια του τραπεζικού κλάδου της Ιταλίας αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες στην Ευρωζώνη και στους επενδυτές, όπως γίνεται εμφανές και από τη μεγάλη πτώση που έχουν καταγράψει οι τραπεζικές μετοχές στη χώρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.