ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Credit Suisse: Ο αντίκτυπος ενός Brexit στη βρετανική οικονομία

12:21 - 19 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
Credit Suisse: Ο αντίκτυπος ενός Brexit στη βρετανική οικονομία
Στον πιθανό αντίκτυπο ενός Brexit για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρεται σε ανάλυσή της η ελβετική τράπεζα Credit Suisse. Όπως σημειώνει, ακόμη και πριν τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με αυτό είναι πιθανόν να προκαλέσει χρηματοπιστωτική και οικονομική αστάθεια και αρνητικό αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα στην ανάπτυξη, καθώς οι επιχειρήσεις θα αναβάλλουν επενδύσεις και προσλήψεις προσωπικού μέχρι να καταστεί σαφές το αποτέλεσμα.

Η Credit Suisse αναμένει ότι βραχυπρόθεσμα θα πληγούν οι προθέσεις για επενδύσεις και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Ίσως ο μεγαλύτερος αντίκτυπος να υπάρξει στον χρόνο και τον δρόμο προς την αύξηση των επιτοκίων στη Βρετανία, με έναν αρνητικό αντίκτυπο για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα από το δημοψήφισμα να καθυστερεί την λήψη απόφασης για μια αύξηση των βρετανικών επιτοκίων.
Ωστόσο, σημειώνεται, αν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της παραμονής της στην Ε.Ε., οι συνέπειες θα είναι περιορισμένες.
Μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης θα είχε σοβαρότερο και μεγαλύτερης διάρκειας αντίκτυπο, καθώς θα δημιουργούσε ταυτόχρονα ένα οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Βραχυπρόθεσμα, η Credit Suisse αναμένει πτώση στις επενδύσεις, προσλήψεις και εμπιστοσύνη.
Μια ξαφνική παύση στις ροές κεφαλαίων στη Βρετανία θα μπορούσε να διατηρήσει το αυξημένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και να οδηγήσει σε έντονη πτώση της στερλίνας, που θα μπορούσε να πιέσει την πραγματική καταναλωτική δαπάνη.
Στο πιο ακραίο σενάριο, η ελβετική τράπεζα αναμένει μια πτώση του ΑΕΠ κατά 1-2% βραχυπρόθεσμα.
Ένα ακόμη θέμα που αντιμετωπίζει η Βρετανία, θα ήταν η επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων συνθηκών με την Ε.Ε. και τις χώρες μη μέλη της Ε.Ε., που θα μπορούσε να απαιτήσει πολλά χρόνια και να οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια.
Επίσης, μια ψήφος υπέρ ενός Brexit, η Ε.Ε. ίσως να μην έχει αρκετά κίνητρα για να διατηρήσει τη θέση του Λονδίνου ως βασικού χρηματοοικονομικού κέντρου.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:55 - 19 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.