ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανατρέπεται το σκηνικό στα ευρω-επιτόκια;

14:38 - 12 Ιαν 2007 | Ειδήσεις
Σε μία όχι και πολύ συνηθισμένη κίνηση, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ σχεδόν προανήγγειλε χθες την επόμενη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, κατά 25 μονάδες βάσης το Μάρτιο. Ωστόσο, την ώρα που η αγορά δείχνει να προεξοφλεί την απόφαση αυτή, κάποιοι αναλυτές δεν τη θεωρούν τόσο βέβαιη, ενώ παράλληλα, αλλάζουν οι προσδοκίες και σε ό,τι αφορά τις επιτοκιακές εξελίξεις για το υπόλοιπο του έτους.

«Δεν θα δήλωνα τίποτα σήμερα που να αλλάζει την προσδοκία των αγορών ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι στο τέλος του πρώτου τριμήνου», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, που ακολούθησε την ανακοίνωση της απόφασης για διατήρηση των επιτοκίων του ευρώ στο 3,5%.

Η δήλωση αυτή, ουσιαστικά αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιας αιφνιδιαστικής αύξησης των επιτοκίων μέσα στο Φεβρουάριο. «Οι αγορές ανακουφίζονται, ακούγοντας πως (η αύξηση) θα γίνει το Μάρτιο και όχι το Φεβρουάριο», παρατηρεί ο Antoine Brunet, αναλυτής της HSBC. «Με βεβαιότητα αναμένουμε μία κίνηση μέχρι τα τέλη του τριμήνου», παρατηρεί ο Klaus Baader, οικονομολόγος της Merrill Lynch.

Όμως, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει την κίνηση της ΕΚΤ, που θα φέρει τα επιτόκια στο 3,75% το Μάρτιο, οι αναλυτές της Citigroup δείχνουν να μην είναι τόσο σίγουροι. «Αν και είναι σημαντικές, θα λέγαμε ότι οι πιθανότητες (για αύξηση το Μάρτιο) είναι χαμηλότερες του 50-50», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Jose Luis Alzola, της Citigroup. Ο Alzola πιστεύει πως παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρω-Τράπεζας για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, οι προοπτικές στο μέτωπο του πληθωρισμού συνεχίζουν να βελτιώνονται.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές προεξοφλούν πλήρως την αύξηση του Μαρτίου, στο 3,75%, όπως δείχνουν και τα προθεσμιακά συμβόλαια, όμως, το σκηνικό σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ περιπλέκεται, έπειτα και από τις χθεσινές δηλώσεις.

Το κεντρικό σενάριο μιλά για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στο 4%, μέσα στο α΄ εξάμηνο του έτους. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε τη συνολική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης στη διάρκεια του έτους», δηλώνει η Elga Bartsch, οικονομολόγος της Morgan Stanley.

Όμως, οι αγορές δείχνουν πια να αμφιβάλλουν, όπως αποδεικνύουν τα προθεσμιακά συμβόλαια. Η απόδοση του συμβολαίου Euribor για το Σεπτέμβριο υποχώρησε χθες, έπειτα από τις δηλώσεις Τρισέ, αποδεικνύοντας πως η αύξηση έως το 4% μέσα στο 2007 δεν θεωρείται πια δεδομένη.

«Η ΕΚΤ παραμένει ασαφής ως προς τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής για το 2007», σημειώνει ο Alzola της Citigroup, ενώ η Bartsch, της Morgan Stanley, επιμένει στο βασικό σενάριο για αύξηση στο 4%. Βέβαια, τονίζει πως στην περίπτωση που προκύψουν θετικές εκπλήξεις από τους ρυθμούς της ανάπτυξης, ή πέραν των προσδοκιών αύξηση του πληθωρισμού, δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να απαντήσει με αύξηση των επιτοκίων ακόμα και στο 4,25%.

Κ. Σαμ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.