ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαράζ πωλήσεων μετοχών ετοιμάζουν κρατικά επενδυτικά funds

17:13 - 22 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
Μπαράζ πωλήσεων μετοχών ετοιμάζουν κρατικά επενδυτικά funds
Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία ίσως αποσύρουν 404,3 δισ. δολάρια από τις παγκόσμιες αγορές μετοχών φέτος, σε περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν μεταξύ 30 και 40 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα το Sovereign Wealth Fund Institute (SWFI).

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το SWFI με έδρα το Λας Βέγκας ανέφερε σήμερα σε έκθεσή του πως τα wealth funds, τα οποία έχουν συσσωρεύσει περίπου επτά τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, απέσυραν περίπου 213,4 δισ. από τις αγορές μετοχών πέρυσι καθώς η βουτιά στο αργό άσκησε πίεση στα εγχώρια οικονομικά.

«Πριν από δύο χρόνια, άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές», τονίζεται στην έκθεση, ενώ προσθέτει πως «το σενάριο σχετικά με τις τιμές των εμπορευμάτων άλλαξε τη συμπεριφορά των κρατικών θεσμικών επενδυτών σε σχέση με το απόγειό τους στις αρχές του 2004, περιλαμβανομένων των Chrysler Building, Chicago Parking Meters και τράπεζες που διασώθηκαν όπως η Citigroup».

Κρατικά funds από την Νορβηγία μέχρι το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στη διάβρωση των οικονομικών τους αφού οι τιμές του αργού έπεσαν στο μισό το περασμένο έτος. Το Άμπου Ντάμπι επαναξιολογεί τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρίες, προσανατολιζόμενο στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν κατά πάνω από 19 δισ. δολάρια το Δεκέμβριο, καθώς το βασίλειο απέσυρε αποθεματικά προκειμένου να στηρίξει τη δαπάνη.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:19 - 22 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.