ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ερντογάν απειλεί τον Ταλάτ

20:29 - 22 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
Ο Ερντογάν απειλεί τον Ταλάτ
Το ζήτημα της διαχείρισης του νερού που στέλνει η Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, και εκείνο του νέου οικονομικού πρωτοκόλλου μεταξύ Άγκυρας και της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)» συζήτησαν στην τουρκική πρωτεύουσα την περασμένη βδομάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκοκυπριακού Κόμματος (ΡΤΚ), Μεχμέτ Ταλάτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, οι οποίες διασταυρώνονται και από σημερινά δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο, ο κ. Ερντογάν ζήτησε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους από τον κ. Ταλάτ, (ο οποίος είναι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος του «κυβερνητικού» συνασπισμού) να δώσει την τελική έγκρισή του για το νέο σχέδιο για το νερό. Αυτό προβλέπει ότι η διαχείριση του νερού θα γίνεται από ιδιωτική εταιρεία, στο συμβούλιο της οποίας θα μετέχουν τέσσερις Τούρκοι και ένας Τουρκοκύπριος. Ο Ταλάτ, αν και θα ήταν πρόθυμος να αποδεχτεί την συμφωνία, βρίσκει ισχυρή αντίδραση από την εκλογική βάση του κόμματος του, η οποία επιθυμεί να γίνεται η διαχείριση του νερού μονάχα από Τουρκοκύπριους.

Εξάλλου, ο κ. Ερντογάν δεν επιθυμεί τη διάλυση της «συγκυβέρνησης» του ΡΤΚ με το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Η Άγκυρα υπενθύμισε στον κ. Ταλάτ και τη σημασία του νέου οικονομικού πρωτοκόλλου, η υπογραφή του οποίου εκκρεμεί. Αν το ΡΤΚ δεν λάβει υπόψη του τις αξιώσεις Ερντογάν, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να αντιμετωπίσουν μία σειρά «επιπτώσεων», στις οποίες αναφέρθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Καθημερινής», ο Ερντογάν στην συνάντηση του με τον Ταλάτ.

Στο μεταξύ, σε 48 ώρες λήγει η διορία την οποία έδωσε το ΚΕΕ στο ΡΤΚ για την υπογραφή της νέας συμφωνίας για το νερό. Μέχρι την Τετάρτη, σε περίπτωση που το ΡΤΚ δεν εγκρίνει τη νέα συμφωνία, το ΚΕΕ θα αποχωρήσει από τη «συγκυβέρνηση» και στη συνέχεια θα ξεκινήσει νέα προσπάθεια για σχηματισμό νέας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.