ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Απαισιοδοξία για τη συριακή εκεχειρία

17:09 - 23 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
Τουρκία: Απαισιοδοξία για τη συριακή εκεχειρία
Δεν είναι αισιόδοξη για την εμβέλεια του αμερικανορωσικού σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στη Συρία η τουρκική κυβέρνηση. Η εκεχειρία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το Σάββατο ενώ η Τουρκία δεσμεύθηκε ότι θα ανταποδώσει τα πυρά της κουρδικής πολιτοφυλακής αν δεχτεί επίθεση.

"Χαιρετίζω αυτή την εκεχειρία, αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα τηρηθεί από όλες τις πλευρές", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σε ομάδα δημοσιογράφων.


Ο υπουργός εξέφρασε"επιφυλάξεις" για τη βιωσιμότητά της, κυρίως λόγω των αμφιβολιών για το κατά πόσον η Ρωσία θα σταματήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.


"Ελπίζουμε πως κανένας δεν θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα, πως κανένας δεν θα ακοτώσει αμάχους όσο η κατάπαυση του πυρός θα είναι σε ισχύ. Ελπίζουμε πως όλες οι οργανώσεις στη Συρία, περιλαμβανομένης και της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, θα λάβουν μέρος στην ανοικοδόμηση της χώρας στο τέλος των συνομιλιών", πρόσθεσε ο Κουρτουλμούς.


Το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG γύρω από την Αζάζ και τα περίχωρά της, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανταποδίδοντας, σύμφωνα με την Άγκυρα, πυρά αυτής της κουρδικής πολιτοφυλακής, όπως προβλέπουν οι κανόνες εμπλοκής της Άγκυρας.


Σε αυτό το σημείο ο Κουρτουλμούς προειδοποίησε πως η Τουρκία θα συνεχίσει, "αν χρειαστεί", να ανταποδίδει πυρά που προέρχονται από τη Συρία αφού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία. "Η Τουρκία θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, αυτό είναι σαφές", τόνισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.