ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Podemos θα καταψηφίσει τη συμφωνία Ciudadanos-PSOE

19:07 - 24 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
Το Podemos θα καταψηφίσει τη συμφωνία Ciudadanos-PSOE
Τη στήριξη του κεντρώου κόμματος Ciudadanos εξασφάλισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) της Ισπανίας, προκειμένου να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ.

Ωστόσο, η συμφωνία αυτή δεν φαίνεται να αίρει το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Σάντσεθ και ο ηγέτης του Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα υπέγραψαν το κείμενο της συμφωνίας, που περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα, ενώπιον των δημοσιογράφων. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του PSOE Αντόνιο Ερνάνδο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής το κεντρώο κόμμα θα ψηφίσει υπέρ της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Σάντσεθ. Πρόκειται, όπως είπε, για μια προγραμματική συμφωνία για την «αναγέννηση της δημοκρατίας» σε μια χώρα που έχει υπονομευτεί από τη διαφθορά.

 

Στη συμφωνία αυτή περιλαμβάνεται επίσης η δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα περιορίσει τις αυξήσεις στους φόρους και θα εγγυηθεί τα κοινωνικά δικαιώματα. Μέσω μιας συνταγματικής αναθεώρησης θα προωθηθούν επίσης μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της αυτοδιοίκησης ενώ θα μπει τέλος στο καθεστώς ασυλίας των κοινοβουλευτικών και θα περιοριστούν στις δύο οι θητείες του επικεφαλής της κυβέρνησης.

 

Με βάση τη συμφωνία οι 40 βουλευτές του Ciudadanos θα ψηφίσουν υπέρ του Σάντσεθ για την πρωθυπουργία, εξασφαλίζοντάς του συνολικά 130 ψήφους (μαζί με αυτούς του PSOE) σε σύνολο 350. Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη για την 1η Μαρτίου αλλά ο ηγέτης των Σοσιαλιστών έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του για να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Και αυτό γιατί θα χρειαστεί τη στήριξη ή την αποχή των άλλων κομμάτων και ιδίως του αριστερού Podemos που διαθέτει 65 βουλευτές.

 

«Η συμφωνία αυτή δεν αρκεί για (να σχηματισθεί) κυβέρνηση (...) ακόμη και αν την επικύρωνε ο πάπας, γιατί δεν βγαίνει ο λογαριασμός: έχουν μόνο 90 και 40 βουλευτές», δήλωσε ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ο οποίος την Τρίτη είχε δηλώσει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του PSOE και του Ciudadanos.

 

«Έχουμε απόλυτη συναίσθηση των αριθμών», απάντησε ο Ερνάνδο. «Όμως θα ρωτήσουμε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις: θέλετε μια αλλαγή ή όχι;», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι απευθύνεται στα 14 εκατομμύρια των ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν υπέρ του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) στις πρόσφατες εκλογές.

 

Ο Ριβέρα, ο ηγέτης του Ciudadanos, ελπίζει ότι θα πείσει τη δεξιά να απέχει από την ψηφοφορία. «Οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του PP θα συμφωνούσαν με όσα περιλαμβάνει η προγραμματική συμφωνία», διαβεβαίωσε ένας από τους βουλευτές του κόμματος, ο Φερνάντο δε Παράμο.

 

Ωστόσο ο ίδιος ο ηγέτης του PP, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, απέρριψε αμέσως κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. «Η συμφωνία αυτή δεν χρησιμεύει σε τίποτα», είπε ανακοινώνοντας ότι θα την καταψηφίσει. «Η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα είναι μια κυβέρνηση του PP», διαβεβαίωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.