ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ:Δεν μπορούν μόνες τους οι κεντρικές τράπεζες να δώσουν ώθηση

11:45 - 25 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
ΔΝΤ:Δεν μπορούν μόνες τους οι κεντρικές τράπεζες να δώσουν ώθηση
Να υπάρξει συντονισμός για την εξυγίανση της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις για να δοθεί ώθηση στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με σημείωμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τους ηγέτες του G20, στο οποίο τονίζεται ότι δεν αρκούν μόνο οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών για να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία.

Η Σαγκάη θα υποδεχθεί τους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20) αυτό το Σαββατοκύριακο. Η συνάντηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία. Ένα σημείωμα από το προσωπικό του ΔΝΤ για τη σύνοδο της G20, δείχνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη εξασθενεί, απαιτώντας μια ισχυρή πολιτική απάντηση, τόσο σε εθνικό όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Γιατί όμως οδηγούμαστε σε ασθενέστερη ανάπτυξη; 


Το σημείωμα για τους G20 παραθέτει μια ποικιλία παραγόντων: ανησυχίες για την παγκόσμια επίδραση της μετάβασης της Κίνας προς μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη, ανησυχίες για άλλες μεγάλες αναδυόμενες αγορές από την πτώση των τιμών των βασικών προϊόντων και μια αύξηση της παγκόσμιας αποστροφής κινδύνου, οδηγώντας σε σημαντική πτώση στις αγορές μετοχών. 

 

Υπάρχουν όμως κι άλλοι παράγοντες. Μη οικονομικοί, όπως οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι πρόσφυγες, η τρομοκρατία και οι παγκόσμιες επιδημίες, που θα μπορούσαν επίσης να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Τι πρέπει να γίνει για τους αυξανόμενους κινδύνους της ανάκαμψης είναι ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα που τίθεται ενώπιον των αρχηγών Οικονομικών στη Σαγκάη. Το σημείωμα του ΔΝΤ είναι πολύ σαφές: Υπάρχει μικρότερο περιθώριο για εφησυχασμό τώρα. 

 

Οι φορείς χάραξης πολιτικής μπορούν και πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Πως; Το μείγμα πολιτικής είναι που έχει σημασία. Για πολλές χώρες, το ΔΝΤ απαιτεί ένα μείγμα στήριξης της ζήτησης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αν γίνει σωστά, αυτές οι πολιτικές θα δημιουργήσουν ισχυρότερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη. 

 

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η αναγνώριση ότι η διευκολυντική νομισματική πολιτική, εξακολουθεί να χρειάζεται, αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνη.
Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής πολιτικής (όπου υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο).
Όπου είναι εφικτό, οι εξαγωγείς των βασικών προϊόντων που επηρεάζονται από τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων θα πρέπει να κάνουν χρήση των φορολογικών ελαφρύνσεων, ενώθα πρέπει να λάβουν βοήθεια και από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ο συντονισμός μιας ισχυρής πολιτικής απάντησης σε επίπεδο G20 είναι εξίσου επείγον. Η ομάδα G20 πρέπει να σχεδιάσει τώρα και προληπτικά τις πολιτικές που θα μπορούσαν να ξεδιπλώσουν γρήγορα, εάν οι καθοδικοί κίνδυνοι επιβεβαιωθούν, καταλήγει το σημείωμα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:53 - 25 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.