ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CNBC: Η Βενεζουέλα θα αθετήσει πληρωμές ομολόγων εντός του 2016

21:49 - 29 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
CNBC: Η Βενεζουέλα θα αθετήσει πληρωμές ομολόγων εντός του 2016
Η Βενεζουέλα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αθετήσει πληρωμές ομολόγων της (default) εντός του 2016, εκτιμά το δίκτυο CNBC, το οποίο επισημαίνει ότι η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα και το φάσμα της χρεοκοπίας, παρότι κατάφερε να ξεπληρώσει πλήρως ένα ομόλογό της αξίας 1,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ προ λίγων ημερών.

Σύμφωνα με το δίκτυο, η χώρα μαστίζεται από ταυτόχρονη ύφεση και υπερ-πληθωρισμό την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζει πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους 10 δισ. δολαρίων μαζί με την καθίζηση των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών που εξάγει.

 

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 5,7% το 2015, ενώ ο πληθωρισμός της διαμορφώθηκε σε 180,9%.

 

Η χώρα κάνει ότι μπορεί για να τιμήσει το χρέος της, χρησιμοποιώντας αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος που διαθέτει, μια στρατηγική που είναι απολύτως αδιέξοδη υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει.

 

Το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων της χώρας είναι τόσο μεγάλο, που αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε πτώση την κυβέρνηση του προέδρου, Nicolas Maduro.

 

Η σχεδόν «παρανοϊκή», αυτοκαταστροφική επιμέλεια της Βενεζουέλας να τιμήσει κάθε σεντ του χρέους της, ίσως αποκαλύπτει την ελπίδα της ότι σύντομα οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν, προσφέροντάς της οικονομική διέξοδο.

 

Γι' αυτό άλλωστε η Βενεζουέλα είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της συμφωνίας Ρωσίας-OPEC περί «παγώματος» της παραγωγής πετρελαίου έστω στο υψηλό επίπεδο του Ιανουαρίου 2016, που στόχο έχει τη μείωση του ημερήσιου πλεονάσματος παραγωγής «μαύρου χρυσού» και την άνοδο της τιμής του.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:14 - 29 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.