ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

King (BoE): Αλλη μια χρηματοπιστωτική κρίση πλησιάζει

11:14 - 01 Μαρ 2016 | Ειδήσεις
King (BoE): Αλλη μια χρηματοπιστωτική κρίση πλησιάζει
Άλλος ένας μεγάλος «σεισμός» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα πλησιάζει, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, ο οποίος πιστεύει πως οι πιεσμένες κεντρικές τράπεζες έχουν τραβήξει την νομισματική πολιτική στα όριά της.

«Άλλη μια κρίση είναι βέβαιη και η αποτυχία (...) να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία στην παγκόσμια οικονομία ενισχύει την πιθανότητα αυτή να έρθει νωρίτερα», εκτίμησε σύμφωνα με το CNBC ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης στο νέο του βιβλίο, «The End of Alchemy», το οποίο παρουσιάζεται αποκλειστικά στον βρετανικό Telegraph σε συνέχειες τα Σαββατοκύριακα.

 

Η «ανισορροπία» στην παγκόσμια οικονομία γίνεται όλο και πιο σοβαρή, υπογράμμισε ο πρώην διοικητής, κάνοντας λόγο για μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα δαπάνης σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και κάποιες άλλες χώρες στην Ευρώπη, έναντι μη βιώσιμων χαμηλών επιπέδων σε Γερμανία και Κίνα. Αυτό, εξήγησε, έχει οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο επιτοκίων που έχει πυροδοτήσει τον πληθωρισμό στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

 

«Οι κεντρικές τράπεζες είναι παγιδευμένες σε μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων, λόγω της διαρκούς άποψης πως λύση στην αδύναμη ζήτηση αποτελεί η επιπρόσθετη νομισματική τόνωση», ανέφερε, τονίζοντας πως «βρίσκονται στο δίλημμα ενός φυλακισμένου: αν κάποια από αυτές αύξανε τα επιτόκια, αυτό θα ενείχε τον κίνδυνο μιας επιβράδυνσης στην ανάπτυξη και πιθανώς άλλης μιας απότομης πτώσης».

 

Το πρώην στέλεχος πρόσθεσε ότι «το επίκεντρο του επόμενου χρηματοπιστωτικού σεισμού» είναι δύσκολο να προβλεφθεί αλλά οι χρεωμένες αναδυόμενες αγορές, τα ρήγματα στην ευρωζώνη, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ή ο κινεζικός χρηματοπιστωτικός τομέας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «ρωγμές».

 

Η θητεία του King έληξε το 2013, αλλά επέβλεπε τη βρετανική νομισματική πολιτική κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και το ξεκίνημα του προγράμματος QE αξίας 375 δισ. στερλινών που αποσκοπούσε στην επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:38 - 01 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.