ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο Κομισιόν για επαναφορά στην ομαλότητα της ζώνης Σένγκεν

18:47 - 03 Μαρ 2016 | Ειδήσεις
Σχέδιο Κομισιόν για επαναφορά στην ομαλότητα της ζώνης Σένγκεν
Σχέδιο για την επαναφορά της ΕΕ σε μια «κανονική» λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, δηλαδή χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για να αναχαιτιστούν οι μεταναστευτικές ροές, θα παρουσιάσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει αύριο έναν «οδικό χάρτη» προκειμένου να «αποκατασταθεί» η ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

 

Το κείμενο προτείνει «την επαναφορά στην κανονική λειτουργία της Σένγκεν μέχρι τον Νοέμβριο» του 2016, εξήγησε διπλωματική πηγή. «Μέχρι τότε θα έχουμε αναμφίβολα αναπτύξει τους πρώτους ευρωπαίους συνοριοφρουρούς» στο Αιγαίο, για να βοηθήσουν την Ελλάδα να διαχειριστεί καλύτερα τα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία.

 

«Η αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά της, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου του οποίου το AFP απέκτησε ένα αντίγραφο.

 

Ο τερματισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των 26 χωρών της ζώνης Σένγκεν θα κόστιζε στην ΕΕ «από 500 δισεκατομμύρια έως 1,4 τρισεκατομμύριο ευρώ» σε περισσότερα από δέκα χρόνια, διευκρινίζεται στο κείμενο.

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν υπογραμμίσει, κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, «τη σημασία να αποκατασταθεί, με συμφωνημένο τρόπο, η κανονική λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, με την πλήρη υποστήριξη των κρατών-μελών που διέρχονται μια δύσκολη κατάσταση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.