ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βarclays: Tα αρνητικά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν

17:26 - 04 Μαρ 2016 | Ειδήσεις
Βarclays: Tα αρνητικά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν
H εποχή των μηδενικών επιτοκίων, ειδικά στην Ιαπωνία και στην ευρωζώνη, μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμα καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την χαμηλή ανάπτυξη και πληθωρισμό, εκτιμούν αναλυτές της Barclays.

H καθοδική πίεση στα επιτόκια θα είναι πιο ισχυρή στην Ιαπωνία και στην ευρωζώνη, ενώ η μεγαλύτερη ευελιξία των οικονομιών των ΗΠΑ και της Βρετανίας θα επιτρέψουν σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

 

«Τα αρνητικά ονομαστικά επιτόκια είναι κάτι παραπάνω από μια περαστική μόδα» επισημαίνεται στην έκθεση της Barclays. H έκθεση υποστηρίζει πως τα επιτόκια πρέπει να πέσουν ακόμα πιο κάτω από το μηδέν στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία για να γίνει «ικανοποιητικά υποστηρικτική» η νομισματική πολιτική.

 

Ο Michael Gapen, συντάκτης της έκθεσης, ανέφερε πως ένας τρόπος για να αποφευχθεί μια επανάληψη της εμπειρίας της Ιαπωνίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι η αναδιάρθρωση των τραπεζών και εταιρειών «ζόμπι», ώστε ο ευρύτερος ιδιωτικός τομέας να εκκαθαριστεί και να μπορεί να αναπτυχθεί ξανά.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό θα είναι πιο δύσκολο στην ευρωζώνη, όπου το μείγμα υποτονικής ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού και κατακερματισμένου τραπεζικού συστήματος με μεγάλο ποσοστό προβληματικών δανείων θα δυσκολέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφύγει τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια.

 

«Η εποχή των χαμηλών ή ακόμα και αρνητικών επιτοκίων σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, ειδικά στην Ιαπωνία και στην ευρωζώνη, μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμα» σημείωσε ο κ. Gapen.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.