ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BoE: Ρευστό στις τράπεζες εν όψει του δημοψηφίσματος για Brexit

12:38 - 08 Μαρ 2016 | Ειδήσεις
BoE: Ρευστό στις τράπεζες εν όψει του δημοψηφίσματος για Brexit
Επιπλέον ρευστότητα δισ. στερλινών είναι έτοιμη να προσφέρει στις τράπεζες της Βρετανίας η κεντρική τράπεζα της χώρας, Bank of England, προκειμένου να αποτρέψει μια χρηματοπιστωτική κρίση τις εβδομάδες κοντά στο δημοψήφισμα σχετικά με το Brexit.

Ο διοικητής της Bank of England, Marc Carney, μιλάει σήμερα, Τρίτη, στο βρετανικό κοινοβούλιο για τις επιπτώσεις της ψήφου στο δημοψήφισμα και τις προετοιμασίες της κεντρικής τράπεζας σε περίπτωση οποιασδήποτε αναταραχής στις αγορές.


Σημειώνεται ότι παρόμοιες κινήσεις είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν οι τράπεζες δανείστηκαν περί τα 180 δισ. στερλίνες, ενώ είχαν εξεταστεί και την εποχή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, όμως δεν χρειάστηκε να τεθούν σε εφαρμογή, κάτι που αποκαλύφθηκε μετά το γεγονός.


Αυτή τη φορά, ωστόσο, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», η κεντρική τράπεζα παρέχει αυτή τη δυνατότητα.
Η διαδικασία που προβλέπεται είναι η εξής: οι τράπεζες θα μπορούν να προσφέρουν στην Bank of England assets, όπως στεγαστικά δάνεια, με αντάλλαγμα ρευστό.
Η κεντρική τράπεζα θα παρέχει αυτή τη δυνατότητα μια φορά τον μήνα, όμως θα δώσει στις τράπεζες τέσσερις συνολικά ευκαιρίες να λάβουν επιπλέον ρευστό τον Ιούνιο.


Οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία αν η αγορά για τα δικά τους assets είναι πολύ ρευστή, προσφέροντας στις τράπεζες περισσότερη ρευστότητα, βοηθώντας τες να συνεχίσουν να δανείζουν παρά τις πιέσεις στις αγορές.
Ύστερα από έξι μήνες, οι τράπεζες θα αποπληρώσουν το ρευστό που έχουν λάβει και θα τους επιστραφούν τα assets που είχαν δώσει στην κεντρική τράπεζα.


Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται προληπτικά πριν το δημοψήφισμα να έχει οποιοδήποτε αντίκτυπο στις αγορές.
Όπως αναφέρθηκε, η Bank of England θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις συνθήκες στις αγορές και θα θέτει υπό αξιολόγηση τις κινήσεις της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.