ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση Ντράγκι με μέτρα για στήριξη των αγορών

16:49 - 10 Μαρ 2016 | Ειδήσεις
Παρέμβαση Ντράγκι με μέτρα για στήριξη των αγορών
Εκτεταμένα μέτρα στήριξης για την Ευρωζώνη ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η οποία προχώρησε τόσο σε μείωση του βασικού επιτοκίου όσο και αυτού του επιτοκίου καταθέσεων, αυξάνοντας ταυτόχρονα το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, κίνηση που προκάλεσε πτώση του ευρώ και άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε:

 

  • το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,00%,
  • το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 5 μ.β. στο 0,25%,
  • το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μ.β.στο -0,40%,
  • Οι μηνιαίες αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων θα επεκταθούν στα 80 δισ. ευρώ με ισχύ από τον Απρίλιο,
  • Την ίδια στιγμή, ομόλογα σε ευρώ επενδυτικής βαθμίδας εκδόσεως μη χρηματοοικονομικών οργανισμών της Ευρωζώνης θα περιληφθούν στη λίστα των περιουσιακών στοιχείων που είναι επιλέξιμα για τακτικές αγορές,
  • Τέλος, μια νέα σειρά τεσσάρων στοχευμένων μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης (TLTRO II), η κάθε μια με περίοδο ωρίμανσης τα τέσσαρα χρόνια, θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2016.

 

Η ΕΚΤ παρουσίασε ένα περιεκτικό πακέτο μέτρων που έχει στόχο να εκμεταλλευτεί τις συνέργειες διαφορετικών εργαλείων και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοδοτικών συνθηκών, δήλωσε στην συνέτνευξη τύπου μετά την συνεδρίσαη του Δ.Σ ο Μάριο Ντράγκι.

 

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά η χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, τονίζοντας πως η ΕΚΤ βλέπει αυξημένα ρίσκα για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. 

 

Όπως σημείωσε, η κεντιρκή τράπεζα προβλέπει ότι η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με 1,4% το 2016 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,7%. Το 2017 το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,7%, αντί για 1,9% που αναμενόταν προηγουμένως.

 

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως οι αγορές εταιρικών ομολόγων θα ξεκινήσουν προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016, ενώ το TLTRO θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:48 - 10 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.