ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Βundesbank ήταν αντίθετη στο νέο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ

19:41 - 11 Μαρ 2016 | Ειδήσεις
H Βundesbank ήταν αντίθετη στο νέο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ
Η γερμανική Bundesbank αντιτάχθηκε στο τελευταίο πακέτο τόνωσης που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και φοβάται την δημιουργία ενός «φαύλου κύκλου» υψηλών προσδοκιών και απογοήτευσης των αγορών, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στην Wall Street Journal.

Την Πέμπτη η ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση των βασικών επιτοκίων αλλά και σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Πιο αναλυτικά, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά πέντε μονάδες βάσης στο μηδέν από 0,05%, νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, σε νέα ιστορικά χαμηλά στο -0,4% και μείωση των επιτοκίων οριακού δανεισμού στο 0,25% από 0,30%.

 

Σε σχέση με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η κεντρική τράπεζα αύξησε το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ, ενώ διεύρυνε και την γκάμα των τίτλων που κάνει αποδεκτά.

 

Ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιενς Βάιντμαν ήταν αντίθετος στην αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ, ανέφεραν πηγές.

 

Σημειώνεται ότι ο κ. Βάιντμαν δεν μπορούσε να ψηφίσει στην συνεδρίαση της Πέμπτης εξαιτίας του συστήματος της εκ περιτροπής άσκησης δικαιωμάτων ψήφου που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Ο ίδιος ήταν πρόθυμος να συζητήσει πιο παραδοσιακά εργαλεία άσκησης νομισματικής πολιτικής, όπως τα χαμηλότερα επιτόκια και τα μακροπρόθεσμα δάνεια, αλλά μπορεί να προτιμούσε να μην ληφθεί κανένα μέτρο, υποστήριξαν οι πηγές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.