ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Morgan Stanley: Στο 30% το ενδεχόμενο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας

11:28 - 15 Μαρ 2016 | Ειδήσεις
Morgan Stanley: Στο 30% το ενδεχόμενο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας
Στο 30% αύξησε το ενδεχόμενο μιας ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας η Morgan Stanley από 20% προηγουμένως.

Παράλληλα, μείωσε την εκτίμησή της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3% το 2016.

 

«Ενώ δεν πιστεύουμε ότι μια ύφεση μπορεί να παρουσιαστεί στην οικονομία φέτος, οι επιπτώσεις των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και της πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής στην ανάπτυξη μας ανησυχούν», αναφέρουν σε έκθεσή τους οικονομολόγοι της Morgan Stanley.

 

Η αμερικανική τράπεζα αποδίδει την υποβάθμιση σε μια ύφεση της ανάπτυξης των ανεπτυγμένων οικονομιών, και κυρίως των ΗΠΑ. Πλέον, εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα υποχωρήσει στο 1,7% φέτος και στο 1,6% το επόμενο έτος, από το 2,4% το 2015.

 

Όπως σημειώνει το CNBC, δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που εκφράζονται ανησυχίες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Το Φεβρουάριο, η Citigroup προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μιας «σημαντικής και συγχρονισμένης» παγκόσμιας ύφεσης. Επίσης, το Μάρτιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρθηκε στους αυξανόμενους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και ζήτησε από τις κυβερνήσεις να λάβουν δράση.

 

Η Morgan Stanley σημειώνει στην έκθεσή της, πως δεδομένου του περιβάλλοντος χαμηλής ανάπτυξης η παγκόσμια οικονομία είναι ευάλωτη σε κλυδωνισμούς.

 

Στους οικονομικούς κινδύνους περιλαμβάνονται η πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες να χάσουν τον έλεγχο των εγχώριων οικονομικών συνθηκών καθώς και οι ασταθείς ροές κεφαλαίων σε διεθνές επίπεδο.

 

Παράλληλα, αναφέρονται και πολιτικοί κίνδυνοι, όπως η ένταση στη Μέση Ανατολή, η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, το δημοψήφισμα για το Brexit και το σκάνδαλο στη Βραζιλία.

 

Όσον αφορά στην ΕΚΤ, η Morgan Stanley προβλέπει ακόμη μια μείωση του επιτοκίου κατά δέκα μονάδες βάσης το τρίτο τρίμηνο αυτού του έτους, ενώ για τη Fed εκτιμά πως θα προχωρήσει σε μια μόνο αύξηση του επιτοκίου κάποια στιγμή φέτος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.