ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BoJ: Χρειάζεται χρόνος για να φανούν επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων

13:26 - 15 Μαρ 2016 | Ειδήσεις
BoJ: Χρειάζεται χρόνος για να φανούν επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων
Χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων, διεμήνυσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), Haruhiko Kuroda, σημειώνοντας ότι θα δράσει ωστόσο όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Θεωρώ πως θα χρειαστεί λίγος χρόνος» για να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο από τα αρνητικά επιτόκια τον προηγούμενο μήνα σε ό,τι αφορά στην οικονομία και στον πληθωρισμό, επεσήμανε ο Kuroda, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη διήμερη συνεδρίαση της BoJ, κατά την οποία και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια και υποβάθμισε τις προοπτικές της ανάπτυξης.

 

Ο επικεφαλής της BoJ διευκρίνισε πως θα πρέπει να περιμένει μέχρι να δει τον συνολικό αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων, σημειώνοντας πως η περαιτέρω (ή μη) λήψη υποστηρικτικών μέτρων θα εξαρτηθεί από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία.

 

Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την οικονομία η BoJ

 

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την οικονομία προχώρησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ανοίγοντας το δρόμο για λήψη μέτρων το επόμενο διάστημα, αν και σήμερα διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

 

Ειδικότερα, η BoJ διατήρησε το πρόγραμμά της παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αναπτυξιακό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Shinzo Abe.

 

Παράλληλα, η τράπεζα υποβάθμισε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και διατήρησε το επιτόκιο στα αποθεματικά ορισμένων τραπεζών στο -0,1%, με ψήφους 7 υπέρ και 2 κατά.

 

Η BoJ ήλπιζε ότι τα αρνητικά επιτόκια θα ενισχύσουν την μακροχρόνια μάχη της για καταπολέμηση του αποπληθωρισμού που ταλανίζει την Ιαπωνία εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.