ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Η Κύπρος δεν χρειάζεται το QE της ΕΚΤ

21:41 - 15 Μαρ 2016 | Ειδήσεις
Fitch: Η Κύπρος δεν χρειάζεται το QE της ΕΚΤ
Η απόφαση της Κύπρου να αποχωρήσει πρόωρα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης αντανακλά τα περιορισμένα ρίσκα χρηματοδότησης, εκτιμά σε έκθεση της η Fitch.

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, η Κύπρος χρησιμοποίησε μόνο τα 3,7 δισ. ευρώ από τα 10 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα με βάση το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2013.

Το «μαξιλάρι» ρευστότητας της κυβέρνησης, πάνω από τα 1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου, θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της κυβέρνησης για την φετινή χρονιά.

Εν τω μεταξύ, οι κινήσεις για περαιτέρω επιμήκυνση των ωριμάνσεων περιορίζουν ακόμα περισσότερο το ρίσκο αναχρημοτοδότησης σύμφωνα με την Fitch. Toν Νοέμβριο, η Κύπρος άντλησε 1 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρησιμοποίησε περίπου το μισό ποσό για να εκδώσει χρέος και πάλι την φετινή χρονιά.

Η Fitch υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται το QE της ΕΚΤ για να βγει στις αγορές.

Εν τω μεταξύ, η χώρα επέστρεψε το 2015 σε ρυθμούς ανάπτυξης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,6% μετά από πτώση 2,5% το 2014. Η ανάπτυξη στηρίχτηκε στις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, στην βελτίωση του κλίματος και στην υποτίμηση του ευρώ, σημειώνει η Fitch.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:41 - 15 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.