ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεκάδες χιλιάδες οι «αγνοούμενοι» μέσα στην Ευρώπη

13:11 - 20 Μαρ 2016 | Ειδήσεις
Δεκάδες χιλιάδες οι «αγνοούμενοι» μέσα στην Ευρώπη
“Δεκάδες χιλιάδες είναι τα άτομα που έχουν εξαφανισθεί και ουδείς γνωρίζει τίποτα για την τύχη τους, ως αποτέλεσμα τοπικών συρράξεων ή επιβολής δικτατορικών καθεστώτων στις ευρωπαϊκές χώρες όπου διέμεναν» υποστηρίζει, για μία ακόμη φορά, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουϊζνιεκς, επικρίνοντας την αδυναμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, να ρίξουν φως σ αυτή την υπόθεση.

Είναι καιρός να κλείσει αυτή η “ανοικτή πληγή” στην ευρωπαϊκή ήπειρο, που αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει προκαλέσει θλίψη και απελπισία στις οικογένειες των αγνοουμένων και των θυμάτων της εξαναγκαστικής εξαφάνισης, υπογραμμίζει με έμφαση ο Επίτροπος, σε σχετική του έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα.

Μέσω της έκθεσης του ( 66 σελίδες) ο Επίτροπος, υποδεικνύει έννέα τρόπους, στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για να αποδείξουν την αλήθεια για τους αγνοούμενους και τους «εξαναγκαστικά εξαφανισθέντες» και να υποστηρίξουν τις οικογένειες των θυμάτων.

Στην έκθεση γίνεται μια εκτεταμένη επισκόπηση της κατάστασης, για τα δεκάδες χιλιάδες άτομα που έχουν εξαφανισθεί ή αγνοούνται στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Κύπρο, την Γεωργία, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Ισπανία, την Τουρκία, την Ουκρανία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Επίτροπος προτείνει, την παροχή άμεσης βοήθειας στις οικογένειες των θυμάτων, μέσω της αναγκαίας νομικής, κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης, με παράλληλη ενίσχυση των διαδικασιών εκταφής και ταυτοποίησης των -όπου δει της Ευρώπης- αγνοουμένων.

O Επίτροπος Μουϊζνιεκς, τέλος, εγκαλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για το γεγονός ότι δεν έχουν διενεργήσει αποτελεσματικές έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιά ήταν η τύχη των αγνοουμένων προσώπων μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς και για το γεγονός ότι, δεν έχουν υιοθετήσει νομοθεσία για την τιμωρία εκείνων που θα αποδειχθεί ότι ενεπλάκησαν, με οποιοδήποτε τρόπο, στην “εξαφάνιση” τους.

Στρασβούργο

Νίκος Ρούσσης

Τελευταία τροποποίηση στις 22:31 - 20 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.