ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Business Insider:Τι θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάσπαση της Ε.Ε.

13:03 - 28 Μαρ 2016 | Ειδήσεις
Business Insider:Τι θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάσπαση της Ε.Ε.
Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μοιάζει αβέβαιο. Όσο ιδανική και αν φάνταζε η Ένωση, στις απαρχές της, σταδιακή οι χώρες προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα.

Ήδη, δεν είναι εύκολη η διασφάλιση μιας οικονομικής ή νομισματικής ένωσης μεταξύ κρατών, καθένα από τα οποία εφαρμόζει τη δική της δημοσιονομική πολιτική. 

Δεδομένων των υπέρογκων δημόσιων χρεών και των μη ισορροπημένων προϋπολογισμών, η Ε.Ε. Τίθεται ενώπιον δύο εναλλακτικών: Για να μείνει ενωμένη, πρέπει να αναδιαρθρωθεί εξ ολοκλήρου η οικονομική δομή της Ένωσης που θα κληθεί να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα χρέους, ενώ παράλληλα κάθε χώρα θα έπρεπε να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της.

 

Σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία σχετικά με το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα του χρέους, η διάσπαση της Ευρωζώνης είναι πιθανή και οι χώρες θα επέστρεφαν στο εθνικό τους νόμισμα. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι πολιτικές εντάσεις που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση μέχρι το ενδεχόμενο Brtexit. Πρόκειται για ζητήματα κρίσιμα και ο τρόπος αντιμετώπισής τους θα κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης - ενωμένης ή διασπασμένης - αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. 

 

Ειδικότερα, παρακάτω παρατίθενται οι πέντε μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., όπως απαριθμούνται από το Business Insider:

 

Κίνδυνος Νο. 1: Η τραπεζική κρίση στην Ιταλία

Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, η Ιταλία θα αποτελέσει μάλλον τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για την Ευρώπη, καθώς το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, εξ αιτίας της συσσώρευσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αντιπροσωπεύουν περί το 20% του ενεργητικού τους. Μάλιστα, σε κάποιες από τις τράπεζες του νοτιότερου τμήματος της χώρας, τα προβληματικά δάνεια αγγίζουν ένα ποσοστό 40%. Η κατάρρευση των ιταλικών τραπεζών αποτελεί συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της Ευρώπης, δεδομένου πως πρόκειται για την όγδοη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

 

Κίνδυνος Νο. 2:  Ενδεχόμενη αδυναμία διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος

Αν και σε σύγκριση με την Ιταλία, η ελληνική υπόθεση μοιάζει περισσότερο διαχειρίσιμη, το προσφυγικό πρόβλημα αποτελεί μείζον ζήτημα, με τα πλουσιότερα κράτη να χρειάζονται τη συνεργασία με την Ελλάδα, προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που φέρει το προσφυγικό. Άλλωστε, όπως σημειώνεται, η χώρα, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπη και με την κρίση χρέους και την επιμονή της Γερμανίας για τις πολιτικές της λιτότητας. 

 

Κίνδυνος Νο. 3: Το τέλος της Σένγκεν  

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, τον Νοέμβριο, συνέβαλαν σημαντικά στην επαναφορά ελέγχων στα σύνορα, εντός της ζώνης Σένγκεν, πολλοί είναι και οι Ευρωπαίοι που εκλαμβάνουν ως απειλή για την ασφάλεια την είσοδο των μουσουλμανικών πληθυσμών στην Ευρώπη.  Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel που δέχεται ισχυρές πιέσεις για την πολιτική της στάση σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

 

Κίνδυνος Νο. 4: Μία ένταξη της Τουρκία στην Ε.Ε.

Το προσφυγικό έχει φέρει στην επιφάνεια το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Που απεγνωσμένη για λύση, περιμένει από τη χώρα να συμβάλλει στον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Ωστόσο, τέτοιο ενδεχόμενο βρίσκει αντίθετη την Κύπρο που αποτελεί ίση δύναμη με τα άλλα κράτη της Ε.Ε. Και έχει δυνατότητα να ασκήσει βέτο για μια συμφωνία που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει τόση ανάγκη. 

 

Κίνδυνος Νο. 5: Το Brexit

Κρίσιμο είναι, βεβαίως, και το δημοψήφισμα του Ιουνίου στη Βρετανία που θα κρίνει το μέλλον της χώρας. Ο αντίκτυπος από ενδεχόμενη έξοδος κράτους από την Ε.Ε. Θα είχε σημαντικές συνέπειες για το εμπόριο. 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:18 - 28 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.