ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πακέτο» Γιούνκερ: Καθυστερήσεις και έλλειψη ρευστότητας φρενάρουν την ένταξη έργων

09:51 - 01 Απρ 2016 | Ειδήσεις
«Πακέτο» Γιούνκερ: Καθυστερήσεις και έλλειψη ρευστότητας φρενάρουν την ένταξη έργων
Το σχέδιο Γιούνκερ και η λίστα με προεπιλεγμένα έργα που κατέθεσε στη Βουλή την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να αποτελέσει νέο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ η λίστα που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας αποτελεί «μνημείο ασάφειας και γενικότητας» που εκφράζει προθέσεις κι όχι τεκμηριωμένες προτάσεις για ένταξη έργων. Σημειώνουν δε ότι καθώς τα έργα που θα ενταχθούν στο σχέδιο θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει και άλλη χρηματοδότηση, τραπεζική ή ίδια, απαιτείται σοβαρή προετοιμασία αλλά και συνδυασμένη δουλειά πάνω σε συγκεκριμένα project ώστε να μπορέσουν αυτά να πάρουν πράσινο φως για ένταξη στη διαδικασία που προβλέπει το πακέτο. Αναφέρουν, δε, ότι με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας και τις αδυναμίες των τραπεζών και δοθέντος ότι τα έργα που μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο Γιουνκέρ είναι μόνο ιδιωτικά έργα ή ΣΔΙΤ ο χρόνος που έχει χαθεί είναι πολύτιμος. 

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο έχει κινητοποιήσει συνολικά 71,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε 22 από τις 28 χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προεπιλογής έργων χωρίς να έχει εντάξει ούτε ένα κάτι που επεσήμανε πρόσφατα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιούρκι Κατάινεν.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη είχε δηλώσει: «…άμα δείτε τις χώρες που δεν έχουν χρησιμοποιήσει το EFSI, αυτές είναι  η Ελλάδα , η Κύπρος και η Ρουμανία ίσως και κάποια άλλη. Είναι είκοσι δυο χώρες που έχουν χρησιμοποιήσει το EFSI». Συνολικά τα έργα που έχουν ενταχθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ ανέρχονται στα 200 και αφορούν το 24% του πακέτου Γιουνκέρ.

Στο μεταξύ χτες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας στη Βουλή σε ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη επιλέξει σαράντα δύο έργα, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, για να ενταχθούν στο σχέδιο Γιούνκερ καταθέτοντας μάλιστα για τα πρακτικά της Βουλής το σχετικό πίνακα. Παραδέχθηκε όμως τις καθυστερήσεις λέγοντας μάλιστα ότι από το Δεκέμβριο του 2014 η τότε κυβέρνηση είχε καταρτίσει σχετικό κατάλογο 174 έργων συνολικού προϋπολογισμού 41,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, (εκ των οποίων 9 δισεκατομμύρια ευρώ θα αφορούσαν την τριετία 2015-2017).

Ωστόσο όπως είπε ο κ. Σταθάκης « ο κατάλογος αυτός έπασχε σοβαρά τόσο ως προς τον βαθμό ωριμότητας των έργων που προτάθηκαν όσο και ως προς την επιλεξιμότητα τους με βάση τα κριτήρια που έθεσε ο Κανονισμός. Έτσι προέκυψε η ανάγκη ριζικής επανεξέτασης του κατάλογου αυτού».

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.