ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SNB: Η ελβετική οικονομία βοηθήθηκε από τα αρνητικά επιτόκια

13:08 - 01 Απρ 2016 | Ειδήσεις
SNB: Η ελβετική οικονομία βοηθήθηκε από τα αρνητικά επιτόκια
Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων της Ελβετικής Eθνικής Τράπεζας (Swiss National Bank) απέτρεψαν το ελβετικό φράγκο από το να ανατιμηθεί περαιτέρω πλήττοντας την ελβετική οικονομία, ανέφερε την Πέμπτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της SNB Andréa Maechler.

«Το αρνητικό επιτόκιο σε καταθέσεις όψεως θεωρείται από την SNB σημαντική μέτρηση νομισματικής πολιτικής, χωρίς την οποία το ελβετικό φράγκο θα ήτανακόμη πιο ισχυρό, με αντίστοιχα αρνητικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ελβετία», τόνισε η Maechler κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Ζυρίχη.

Η SNB έχει ένα επιτόκιο -0,75% στις καταθέσεις που γίνονται στην κεντρική τράπεζα και ξεπερνούν κάποιο όριο. Άλλες κεντρικές τράπεζες -περιλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ιαπωνίας, της σουηδικής Riksbank και της κεντρικής τράπεζας της Δανίας- επίσης έχουν αρνητικά επιτόκια.

 

Το MarketWatch αναφέρει ότι αν και η Andréa Maechler ανέφερε ότι οι τρέχουσες πολιτικές της SNB είναι κατάλληλες βάσει των οικονομικών συνθηκών, οι αξιωματούχοι μπορεί να προχωρήσουν σε περισσότερη χαλάρωση αν αυτό είναι απαραίτητο. «Δεν αποκλείουμε καμία» επιλογή, τόνισε το μέλος του συμβουλίου σε σχετική ερώτηση, περιλαμβανομένης μιας ακόμη περικοπής στο επιτόκιο.

«Η νομισματική πολιτική μπορεί να κάνει πολλά και μπορούμε να κάνουμε κι άλλα, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα», σχολίασε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.