ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμια Διακυβέρνηση: «Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο... Πέρες»

11:57 - 05 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Παγκόσμια Διακυβέρνηση: «Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο... Πέρες»
Έχουν κι άλλη «ανάγνωση» οι αποκαλύψεις των «Panama Papers», τα οποία εμπλέκουν επιφανείς πολιτικούς, οικονομικούς και αθλητικούς παράγοντες σε όλο τον κόσμο, στο μέγα σκάνδαλο που αποκαλύπτει τη «μαύρη τρύπα» της παγκόσμιας οικονομίας, επισημαίνουν διπλωματικοί παρατηρητές στο Στρασβούργο.

Οι φορολογικοί και δικαστικοί έλεγχοι, που ξεκίνησαν ήδη σε πολλές χώρες του πλανήτη –διευκρινίζουν- είναι βέβαιον ότι θα θέσουν υπό ισχυρή αμφισβήτηση, τον τρόπο λειτουργίας της παγκοσμιοποιημένης, πλέον, οικονομίας και εκ των πραγμάτων θα θέσουν τις «βάσεις» για μια πιο αποτελεσματικη διακυβέρνηση της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Δεν μπορούμε, σχολιάζουν οι πηγές μας, να μην θυμηθούμε ότι πρόταση για την ανάληψη της Διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Κοινότητας, από μία Κοινοπραξία στην οποία θα συμμετέχουν οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., το Ισραήλ και οι... πολυεθνικές επιχειρήσεις, είχε αποκαλύψει, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Μάρτιο του ....2013, ο τέως πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες.

 

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, είχε τονίσει τότε ότι, η σχετική πρόταση έχει ήδη κατατεθεί, για επεξεργασία και αποδοχή, σε όλους τους εν δυνάμει εμπλεκόμενους σ αυτή την κοινοπραξία, καθώς και ότι υπήρχαν από τότε οι πρώτες θετικές αντιδράσεις.

 

Με «προφητικό», μάλιστα, τρόπο και ενώ, προ τριετίας, δεν υπήρχε καν η υποψία για την ύπαρξη «κενών» στον τρόπο που λειτουργούσε η παγκοσμιοποιημένη οικονομία, ο τέως πρόεδρος του Ισραήλ είχε αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

 

«Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους να καλύψουμε την έλλειψη παγκόσμιας διακυβέρνησης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι η γνώση της Ευρώπης μαζί με την εμπειρία του Ισραήλ και την επιστημονική τεχνογνωσία των πολυεθνικών επιχειρήσεων μπορούν να καλύψουν το κενό της παγκόσμιας διακυβέρνηση».

 

Ίσως αυτές οι «αποκαλύψεις» των «Panama papers», να μην είναι παρά η αρχή για την εφαρμογή αυτής της πρότασης, κατέληξαν με νόημα οι ...πηγές μας.

 

Νίκος Ρούσσης

Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.