ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος στη συνεργασία της Nordea με την Mossack Fonseca

15:39 - 05 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Τέλος στη συνεργασία της Nordea με την Mossack Fonseca
Ο σουηδικός τραπεζικός όμιλος Nordea ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη σχέση της με τη δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου των Panama Papers.

«Δεν θα συνεργαζόμαστε πλέον με τη Mossack Fonseca. Σε καμία περίπτωση», δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο διευθύνων σύμβουλος της Nordea Κάσπερ φον Κοσκούλ στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT. «Η τράπεζα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα για φοροδιαφυγή».


Η αρμόδια χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή της Σουηδίας ήρθε σε επαφή με τις αρχές στο Λουξεμβούργο αναφορικά με πληροφορίες που σχετίζονται με τις κατηγορίες ότι η Nordea, η μεγαλύτερη τράπεζα στις σκανδιναβικές χώρες, βοήθησε κάποιους πελάτες να ανοίξουν λογαριασμούς σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.


Οι ισχυρισμοί σε βάρος της Nordea εμφανίστηκαν στη διαρροή περισσότερων των 11,5 εκατ. εγγράφων από τα αρχεία της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, που εδρεύει στον Παναμά.


Ενώ το άνοιγμα λογαριασμών offshore δεν είναι απαραίτητα παράνομο, μια τέτοια πρακτική θα μπορούσε, ωστόσο, να θεωρείται παραβίαση των σουηδικών κανόνων για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.


Η Nordea έχει πει ότι θα επανεξετάσει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με λογαριασμούς offshore στο Λουξεμβούργο. Η τράπεζα δήλωσε ότι αποκηρύττει απερίφραστα τη φοροδιαφυγή και έχει λάβει προληπτικά μέτρα από το 2009 για να διασφαλίσει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία και το εισόδημα των πελατών της στους λογαριασμούς τους δηλώνονται στις φορολογικές αρχές.


Σύμφωνα με το SVT, ένα από τα μέσα ενημέρωσης που συνεργάστηκε για την αποκάλυψη των Panama Papers, η Nordea έχει βοηθήσει να συσταθούν μεταξύ 300 και 400 εικονικές εταιρίες (letter box entities) –οι οποίες ουσιαστικά δεν υφίστανται, απλά έχουν μόνο μια ταχυδρομική θυρίδα σε έναν φορολογικό παράδεισο–, και αναφέρεται περισσότερο από 10.000 φορές στα αρχεία των Panama Papers.


Οι κατηγορίες για τις δραστηριότητες της Nordea έχουν προκαλέσει επικρίσεις από τους πολιτικούς.


«Η Nordea έχει χάσει όλη την αξιοπιστία της για να λειτουργεί προς το συμφέρον των δανειοληπτών», ανέφερε σε χθεσινή ανάρτηση σε μπλογκ ο υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος των Φινλανδών Τίμο Σοΐνι.


Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν δήλωσε χθες στη σουηδική τηλεόραση: «Νομίζω ότι είναι επαίσχυντο που ενεπλάκησαν σε αυτό. Λένε ότι έχουν απεμπλακεί από αυτό. Ελπίζω να είναι αλήθεια». Η Nordea δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη σήμερα για κάποιο σχόλιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.