ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HSBC: Εν όψει πολιτικών προκλήσεων η Ιταλία

16:27 - 06 Απρ 2016 | Ειδήσεις
HSBC: Εν όψει πολιτικών προκλήσεων η Ιταλία
Αν και η Ιταλία γνωρίζει δύο χρόνια περίπου πολιτικής σταθερότητας, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η HSBC, η οποία σημειώνει ότι ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, όπως «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» και Λίγκα του Βορρά κερδίζουν έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

Μάλιστα, σημειώνει ότι οι δημοτικές εκλογές σε Ρώμη και Μιλάνο, αλλά και άλλες μεγάλες ιταλικές πόλεις, μπορεί να αποδειχθούν δύσκολο τεστ για τον ιταλό πρωθυπουργό, Matteo Renzi, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος και με άλλες προκλήσεις μέσα στο ίδιο του το κόμμα σχετικά με ορισμένες μεταρρυθμίσεις.
Ένα κακό αποτέλεσμα στις εκλογές αυτές θα μπορούσε να υποβαθμίσει περαιτέρω τη θέση του και να καταστήσει πιο δύσκολη την εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων.


Τον Οκτώβριο, σημειώνει η HSBC, το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση για τον περιορισμό του ρόλου της άνω Βουλής θα μπορούσε να μετατραπεί σε ψήφο για τον ίδιο τον Renzi, δεδομένου ότι έχει πει ότι θα παραιτηθεί αν υπάρξει μια αρνητική ψήφος.

Αυτό, επισημαίνεται, θα σήμαινε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Επίσης τον Οκτώβριο, η Ιταλία πρέπει να υποβάλει στην Κομισιόν τον προϋπολογισμό του 2017, όμως απέχει πολύ από το να εκπληρώσει τους στόχους που έχουν τεθεί για το έλλειμμα.


Αν οι Βρυξέλλες ζητήσουν περισσότερη λιτότητα, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει εναντίον του ιταλού πρωθυπουργού, αυξάνοντας περαιτέρω το αντιευρωπαϊκό αίσθημα μεταξύ των ιταλών πολιτών, αλλά και την προοπτική μιας αρνητικής ψήφου στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.