ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch για Κίνα: Το χρέος απειλεί την ανάπτυξη

17:54 - 06 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Fitch για Κίνα: Το χρέος απειλεί την ανάπτυξη
Το πολύ υψηλό επίπεδο χρέους στην Κίνα θα απειλήσει την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, καθώς και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προειδοποιεί η Fitch.

O οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει σε έκθεση του ότι «η αξιοσημείωτη κλιμάκωση της μόχλευσης σε όλη την κινεζική οικονομία» μετά την κρίση του 2008, σημαίνει πως ο φιλόδοξος στόχος του Πεκίνου για ανάπτυξη 6,5 με 7% ανάμεσα στο 2016 και το 2020 φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

 

Αν και το δημόσιο χρέος της Κίνας βρισκόταν στο 55% του ΑΕΠ στο τέλος της περασμένης χρονιάς, το σύνολο της πίστωσης στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σκαρφάλωσε στο 200% του ΑΕΠ το 2015 από 115% το 2008.

 

Όπως μεταδίδει το Business Insider, η Fitch εκτιμά ότι «το πραγματικό νούμερο» είναι πιο κοντά στο 250%. Αναμένει πως θα σκαρφαλώσει στο 260% του ΑΕΠ ως το τέλος του έτους καθώς το χρέος συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι η οικονομία.

 

«Η υψηλή και αυξανόμενη μόχλευση στην οικονομία είναι μια διογκούμενη πηγή συστημκής τρωτότητας» γράφουν στην έκθεση οι αναλυτές της Fitch.

 

«Όσο παρατείνεται η αύξηση του χρέους, τόσο δυσκολότερο θα είναι να αντιστραφεί και τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος σοκ στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα» προσθέτουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.