ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BIS: Οι τράπεζες της ευρωζώνης να πληρώνουν λιγότερο μέρισμα

16:38 - 07 Απρ 2016 | Ειδήσεις
BIS: Οι τράπεζες της ευρωζώνης να πληρώνουν λιγότερο μέρισμα
Την ανάγκη να κρατούν οι τράπεζες της ευρωζώνης μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους, αντί να πληρώνουν μερίσματα, προκειμένου να τονώνουν το κεφάλαιό τους και να χρηματοδοτούν νέα δάνεια, επεσήμανε ο Hyun Song Shin, επικεφαλής έρευνας στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank of International Settlements - BIS).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, η ευρωζώνη προσπαθεί να αντιπαλέψει μια χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και τον υποτονικό δανεισμό εδώ και χρόνια, ενώ ταυτόχρονα οι τράπεζες παραπονιούνται πως οι απαιτήσεις για συγκέντρωση κεφαλαίου –δηλαδή η υποχρέωση να διατηρούν κεφάλαια έναντι δανείων και άλλων κινδύνων- αναχαιτίζει την ικανότητά τους να επεκτείνουν την πίστωση.

 

Ο επικεφαλής έρευνας της BIS, του μεγάλου φόρουμ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών με έδρα την Ελβετία, υπογράμμισε πως είναι προς το δημόσιο συμφέρον οι τράπεζες να διατηρούν μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους, διότι τα ιδρύματα που είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένα μπορούν να χρηματοδοτούν τον εαυτό τους πιο φθηνά και, ως εκ τούτου, βρίσκονται σε καλύτερη θέση ώστε να δανείζουν.

 

Οι τράπεζες πλήρωσαν 196 δισ. ευρώ σε μερίσματα από το 2007 μέχρι το 2014 ή περίπου 43% των κερδών τους, σύμφωνα με δεδομένα της BIS από 90 τράπεζες της περιοχής του κοινού νομίσματος. Αυτό σημαίνει ότι απέτυχαν να κάνουν πλήρη χρήση της «πιο σημαντικής πηγής» κεφαλαίου τους, δηλαδή των κερδών τους.

 

Τα στοιχεία κατέδειξαν πως οι ισπανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες πλήρωσαν περισσότερα απ' ότι κράτησαν.

 

«Οι τράπεζες έχουν πληρώσει μεγάλα μερίσματα σε μετρητά, ακόμη και στις περιοχές όπου ο δανεισμός από τις τράπεζες ίσως δεν ήταν επαρκής για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα μετά την κρίση», ανέφερε ο Shin απευθυνόμενος σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οικονομολόγους στη Φρανκφούρτη.

 

«Αυτό θα έπρεπε να ανησυχήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες που αναζητούν νομισματική πολιτική», κατέληξε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.