ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Pimco: Οι 4 μεγάλοι κίνδυνοι για την οικονομία της Κίνας

11:57 - 08 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Pimco: Οι 4 μεγάλοι κίνδυνοι για την οικονομία της Κίνας
Τρεις μήνες μετά την αναταραχή που δημιουργήθηκε στην αγορά της Κίνας στις αρχές του έτους, και οι προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραμένουν ζοφερές. Η Κίνα έχει επανειλημμένως επιβεβαιώσει ότι η οικονομία της δεν έχει πρόβλημα και ότι η ανάπτυξη της το 2015 θα κυμανθεί στο 6,5% με 7%. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εμφανίζονται λιγότερο σίγουρη για το μέλλον της.

Σύμφωνα με το Luke Spajic, διαχειριστή χαρτοφυλακίου της Pimco, το ΑΕΠ της Κίνας πιο πιθανό είναι να διαμορφωθεί στο 5,5% με 6,5% λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν και επισημαίνει τέσσερις μεγάλους κινδύνους που απειλούν την κινεζική οικονομία:


Μόχλευση
Η Κίνα έχει συσσωρευμένα χρέη άνω των 21 τρισ. δολαρίων από το 2007- πάνω από το 1/3 του παγκόσμιου χρέους, επισημαίνει ο Spajic. Το ανησυχητικό είναι ότι το ποσό της αύξησης για κάθε νέο δολάριο χρέους που δημιουργείται έχει μειωθεί. Εάν το ονομαστικό ΑΕΠ διευρυνθεί κοντά στα επίπεδα που έχει βάλει στόχο η κυβέρνηση, η Κίνα θα πρέπει να προσθέσει τουλάχιστον 15% του χρέους στο ΑΕΠ. 
'Ετσι, η μόχλευση θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά η ικανότητα επίτευξης περαιτέρω ανάπτυξης θα μειώνεται. 


Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Στο τέλος του 2015, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Κίνας ήταν στο 1,4% και το πιο πιθανό είναι ότι θα κινηθεί αυξητικά τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. 
Μία δραματική εισφορά κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα τον επόμενο χρόνο δεν αναμένεται και έτσι ο δείκτης NPL εξακολουθεί να είναι διαχειρίσιμος σε μακροπρόθεσμη βάση. 


Η αγορά ακινήτων
Η επένδυση στα ακίνητα θα συνεχίσει να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη αν και το πιο πιθανό είναι οι τιμές στο τέλος του 2016 να διαμορφωθούν ελαφρώς καλύτερα επίπεδα. Η αγορά ακινήτων είναι μάλλον απίθανο να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της Κίνας στο εγγύς μέλλον.


Μετοχές
Η Κίνα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετοχών στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίησης της, αν και οι παρεμβάσεις και οι ρυθμίσεις που έχει επιβάλει η χώρα δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν την αναστάτωση που επικράτησε στο χρηματιστήριο της χώρας, ενώ το Φεβρουάριο η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας αντικατέστησε τον πρόεδρο της. 
Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει φέτος κατά 15% αποτυπώνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μεταβλητότητας, οι κινεζικές αγορές αναμένεται να εισαχθούν στον δείκτη MSCI Emerging Market εντός τους έτους. 
Από τους παραπάνω τέσσερις παράγοντες, η αγορά ακινήτων προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία, αν και οι μετοχές θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν, επισημαίνει ο Spajic.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.