ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμια Τράπεζα: Ανοδική αναθεώρηση για την ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων

12:03 - 08 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Παγκόσμια Τράπεζα: Ανοδική αναθεώρηση για την ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης έξι οικονομιών των Δυτικών Βαλκανίων το 2017 στο 3% από το 2,6%, επικαλούμενη την ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης και την υψηλότερη ζήτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των χωρών της περιοχής.

Η τράπεζα, σε έκθεσή της που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, αναθεωρεί ανοδικά και την εκτίμησή της για την ανάπτυξη το 2015 σε ό,τι αφορά την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων στην οποία περιλαμβάνονται η Αλβανία, η Βοσνία, το Κόσοβο, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία, στο 2,1% από 1,8%, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2016.

 

«Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές για την περιοχή είναι θετικές», ανέφερε η τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της. «Η ανάκαμψη των επενδύσεων αναμένεται να συνεχιστεί και οι οικονομίες να επωφεληθούν από τη στήριξη στην κατανάλωση και τις εξαγωγές», ανέφερε.


Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι οι έξι οικονομίες θα καταγράψουν ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ του 2,3% και του 4% το 2017, αν και αναγνώρισε τους κινδύνους που προέρχονται από τα υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, τη χαμηλή παραγωγικότητα και τον αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα.


Για το 2016, η Παγκόσμια Τράπεζα διατήρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,6% για την περιοχή συνολικά. Προέβλεψε ότι η ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο θα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις με ανάπτυξη 3,7%, ενώ η Σερβία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.