ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με έλεγχο επιβατών, συνόρων και διαδικτύου θα «χτυπήσουν» την τρομοκρατία!

17:01 - 12 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Με έλεγχο επιβατών, συνόρων και διαδικτύου θα «χτυπήσουν» την τρομοκρατία!
Με την εγκαθίδρυση ενός Πανευρωπαϊκού Μηχανισμου Ασφαλείας, μέσω του οποίου θα ελέγχονται όσοι ταξιδεύουν, από και προς την Ευρώπη, τα εξωτερικά και εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και εν μέρει το Διαδίκτυο, φιλοδοξεί η Ευρώπη να «χτυπήσει» την τρομοκρατία.

Αυτό, τουλάχιστον, αποκάλυψαν σήμερα, στην σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τα συνεχή τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, η εκπρόσωπος του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου Ζανίν Χένις Πλασχάερτ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

 

Η εκπρόσωπος της Ολλανδικής Προεδρίας στην ΕΕ, υπεραμύνθηκε του ελέγχου στο Διαδίκτυο, προκειμένου, όπως είπε, να αφαιρείται υλικό που προτρέπει σε τρομοκρατικές δράσεις και ζήτησε ενίσχυση των ελέγχων στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και μία περαιτέρω αξιοποίηση της πανευρωπαϊκής βάσης δεδομένων, για ανταλλαγή πληροφοριών.

 

Όπως, ωστόσο, σημείωσε παρεμβαίνοντας ο επικεφαλής της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Μάνφρεντ Βέμπερ, μέχρι τώρα τα δεδομένα που αφορούν ενδεχόμενες τρομοκρατικές δράσεις, δίνονται στους Αμερικάνους προς αξιολόγηση και αναρωτήθηκε, γιατί δεν το κάνουν αυτό μόνοι τους οι Ευρωπαίοι.

 

Κι αυτός, όμως, συμφώνησε ότι το Διαδίκτυο έχει χάσει την αθωώτητα του και υποστήριξε ότι, θα πρέπει, εφεξής, να ελέγχονται οι πάροχοι υπηρεσιών στο διαδίκτυο.

 

Περισσότερο συγκεκριμένος, για το καθεστώς των γενικευμένων ελέγχων που πρόκειται να εφαρμοσθούν, στο όνομα πάταξης της τρομοκρατίας, εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, που αποκάλυψε ότι, παρόλο που η Κομισιόν εργάζεται εδώ και μήνες για να βελτιώσει τον έλεγχο των ταξιδιωτών και την αποτελεσματικότητα των μυστικών υπηρεσιών, πολλές σημαντικές πληροφορίες χάθηκαν ή έφθασαν καθυστερημένα, αποδεικνύοντας ότι η αντιτρομοκρατική δράση στην Ευρώπη δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα αν δεν συνεργασθούν καλύτερα όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

 

Υποστήριξε λοιπόν μετ' επιτάσεως ότι χρειάζεται απαραίτητα η δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Συστήματος Ασφαλείας και υποσχέθηκε ότι, τις επόμενες μέρες, η Κομισιόν θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτού του συστήματος.

 

 

Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.