ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΑΕ: Η σταθερότητα το ζητούμενο για τους νέους Αραβες

16:59 - 12 Απρ 2016 | Ειδήσεις
ΗΑΕ: Η σταθερότητα το ζητούμενο για τους νέους Αραβες
Η ισχυροποίηση του Ισλαμικού Κράτους θεωρείται από τους νεαρούς Άραβες ως η κυριότερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, με βάση την οποία οι νέοι πιστεύουν ότι η σταθερότητα της χώρας τους είναι σημαντικότερη από τη δημοκρατία.

Μολονότι τρεις στους τέσσερις νέους Άραβες δηλώνουν "ανήσυχοι από την άνοδο του Νταές" (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ), μόνο ένας στους έξι πιστεύει ότι η τρομοκρατική οργάνωση θα πετύχει τελικά τον στόχο της, δηλαδή να ιδρύσει ένα βιώσιμο "χαλιφάτο" στις περιοχές που ελέγχει.


Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα από τις 11 Ιανουαρίου μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου από το Penn Schoen Berland, ένα ινστιτούτο μελετών της κοινής γνώμης που εδρεύει στις ΗΠΑ. Συμμετείχαν σε αυτήν 3.500 Άραβες ηλικίας 18-24 ετών από τις έξι μοναρχίες του Κόλπου και άλλες 10 αραβικές χώρες, όπως από την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Υεμένη, τη Λιβύη και την Τυνησία. Οι συνεντεύξεις δόθηκαν δια ζώσης.


Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες πιστεύει ότι η ανεργία είναι "ο κυριότερος" λόγος που ωθεί τους νέους να ενταχθούν στο ΙΚ.


Πέντε χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη, οι περισσότεροι από τους νέους που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι η σταθερότητα της χώρας τους είναι σημαντικότερη από την επιδίωξη δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, κάτι που ζητούσαν οι εξεγερμένοι σε πολλές αραβικές χώρες.

 

"Η πλειοψηφία των νέων (53%) θεωρεί ότι η προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή είναι σημαντικότερη από την προώθηση της δημοκρατίας (28%)", αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

 

Ταυτόχρονα όμως, τα δύο τρίτα από αυτούς απευθύνουν έκκληση στους ηγέτες των χωρών τους να σεβαστούν τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Το 2016 μόνο το 36% των νέων Αράβων πιστεύει ότι ο αραβικός κόσμος έγινε καλύτερος μετά τις εξεγέρσεις, από 72% που ήταν το 2012. Επίσης, σχεδόν ένας στους δύο (47%) θεωρεί ότι οι σχέσεις μεταξύ των σουνιτών και των σιιτών έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.