ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σεισμός-Ισημερινός: Τραγωδία-Εκατοντάδες νεκροί, σοκαριστικές μαρτυρίες

18:22 - 17 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Σεισμός-Ισημερινός: Τραγωδία-Εκατοντάδες νεκροί, σοκαριστικές μαρτυρίες
Στους 233 ανέρχονται οι νεκροί από τον πολύ ισχυρό σεισμό που έπληξε τον Ισημερινό, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα, την ίδια ώρα που τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζώντες από τα χαλάσματα.

«Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται στους 233» ανέφερε μέσω του Twitter ο πρόεδρος. «Η άμεση προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβισθεί στα χαλάσματα», πρόσθεσε ο πρόεδρος Κορέα. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 77 νεκρούς και περίπου 600 τραυματίες.

Στο Πορτοβιέχο, μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από τη δόνηση των 7,8 βαθμών, τα ισοπεδωμένα σπίτια, η κατεστραμμένη αγορά και τα συντρίμμια παντού στους δρόμους μαρτυρούν τη βιαιότητα του σεισμού, του χειρότερου που έχει σημειωθεί στη χώρα από το 1979.

«Ήταν φριχτό, ήταν η πρώτα φορά που αισθάνθηκα τέτοιον σεισμό. Είχα την εντύπωση ότι κράτησε ενάμισι λεπτό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 57 χρονη Μπίμπι Μακόντος, κάτοικος της πόλης. «Σκεφτόμουν ότι το σπίτι μου θα καταρρεύσει», συνέχισε η γυναίκα που έχει υποστεί σοκ.

Στο Γκουαγιακίλ, όπου κατέρρευσαν μια γέφυρα και ένα εμπορικό κέντρο, αλλόφρονες επιβάτες έφευγαν από το αεροδρόμιο. «Έπεφταν τα φώτα από το ταβάνι και οι άνθρωποι έτρεχαν τρομοκρατημένοι», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Στη χώρα έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια τραγωδία», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Κορέα ο οποίος επισκέπτεται το Βατικανό και αναμένεται να επιστρέψει απόψε στο Κίτο.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε εξάλλου ότι ενεργοποιείται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στον Ισημερινό.

Περισσότεροι από 14.000 άνδρες και γυναίκες των δυνάμεων ασφαλείας, 241 γιατροί και νοσηλευτές και δύο κινητές νοσοκομειακές μονάδες έχουν κινητοποιηθεί για να φροντίσουν τα θύματα. Ενισχύσεις αναμένονται επίσης να φτάσουν από την Κολομβία και το Μεξικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.