ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Ανάκαμψη δυο ταχυτήτων στην ευρωπεριφέρεια

13:43 - 18 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Fitch: Ανάκαμψη δυο ταχυτήτων στην ευρωπεριφέρεια
Μια νέα απόκλιση αναπτύσσεται στην ευρωπεριφέρεια, καθώς αρχίζει η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, σύμφωνα με νέα έκθεση της Fitch.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, η κυκλική θέση της οικονομίας της ευρωζώνης έχει βελτιωθεί σημαντικά από το αποκορύφωμα της κρίσης το 2012. Συνολικά το ΑΕΠ της ευρωζώνης «έπιασε πάτο» το α' τρίμηνο του 2013, για να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 3,7% μέχρι το δ' τρίμηνο του 2015. Αν και η ανάκαμψη αυτή δεν ήταν εντυπωσιακή, ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ήταν γενικά σταθερός γύρω στο 1,5% από το α' τρίμηνο του 2015, και η ανάπτυξη του ΑΕΠ γύρισε σε θετικό πρόσημο σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εκτός από την Ελλάδα.

 

Ωστόσο, η ανάκαμψη στα κράτη μέλη κάθε άλλο παρά ομοιογενής ήταν, ενώ έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια νέα απόκλιση. Η ανάκαμψη επιταχύνθηκε σημαντικά το 2015 σε Ιρλανδία και Ισπανία, υπεραποδίδοντας έναντι της Πορτογαλίας και της Ιταλίας όπου η ανάκαμψη παρέμεινε υποτονική.

Η έκθεση συγκρίνει τις πρόσφατες μακροοικονομικές επιδόσεις των τεσσάρων μεγαλυτέρων χωρών της ευρωπεριφέρειας –της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό σοκ που προκάλεσε η κρίση στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης της «μετάστασής» τους, ήταν τόσο μεγάλο που κάλυψε τις υποβόσκουσες διαρθρωτικές διαφορές μεταξύ των χωρών της ευρωπεριφέρειας. Καθώς οι επιπτώσεις του αρχικού σοκ άρχισαν να φθίνουν, ιδιαίτεροι για κάθε χώρα παράγοντες άρχισαν να έχουν μεγαλύτερη σημασία. Η Fitch εκτιμά πως η διαφοροποίηση μπορεί να εξηγηθεί από τομείς όπως η εξωστρέφεια, η μεσοπρόθεσμη ικανότητα ανάπτυξης, οι επενδυτικές προοπτικές και η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της κάθε χώρας.

 

Η Ιρλανδία είναι η πιο επιτυχημένη από τις τέσσερις χώρες τις ευρωπεριφέρειας. Η ανάκαμψή της και οι προοπτικές ανάπτυξης στηρίχθηκαν στο υψηλό επίπεδο εξωστρέφειας της ιρλανδικής οικονομίας, στην εμπιστοσύνη προς τον τραπεζικό κλάδο που ενισχύθηκε από την ανακεφαλαιοποίηση, αν και η ανοχή στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπερίσχυσε για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα, και η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης.

 

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης για την Ισπανική οικονομία έχουν επίσης βελτιωθεί από την κρίση, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την Ιρλανδία. Κύρια χαρακτηριστικά είναι η επιτάχυνση της ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης, ιδιαίτερα των επενδύσεων, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης και η άρση από νωρίς των πιέσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας.

Αντιθέτως, η ανάκαμψη και η μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης στην Ιταλία και την Πορτογαλία παραμένουν αδύναμες. Οι επενδύσεις μετά βίας αναπτύσσονται, η ανοχή προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η αδυναμία του χρηματοπιστωτικού τομέα υπερισχύουν, ενώ η πρόσφατη δημοσιονομική χαλάρωση δεν έχει καταφέρει να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.