ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ χωρών της ευρωζώνης στο ρυθμό ανάκαμψης

12:18 - 19 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Fitch: Σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ χωρών της ευρωζώνης στο ρυθμό ανάκαμψης
Αποκλίσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης αναφορικά με την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε έρευνά του, σύμφωνα με την οποία η ανάκαμψη μεταξύ των κρατών-μελών είναι κάθε άλλο παρά ομοιογενής, και ένας νέος κύκλος αποκλίσεων έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται.

Σε Ισπανία και Ιρλανδία για παράδειγμα, η ανάκαμψη επιταχύνθηκε σημαντικά το 2015, αφήνοντας πίσω την Πορτογαλία και την Ιταλία, σημειώνεται στην έκθεση.

 

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η κατάσταση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ έχει βελτιωθεί σημαντικά από την εποχή της κορύφωσης της κρίσης χρέους το 2012. Το ΑΕΠ της έφτασε στο ναδίρ του το πρώτο τρίμηνο του 2013 για να σημειώσει αύξηση 3,7% ως το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Η δε αύξησή του έχει υπάρξει σταθερή γύρω στο 1,5% από το πρώτο τρίμηνο του 2015 - με όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο ανάπτυξης εκτός από την Ελλάδα.

 

Η έρευνα συγκρίνει τις μακροοικονομικές επιδόσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων περιφερειακών οικονομιών - της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Μεταξύ των ευρημάτων είναι το ότι το σοκ που δημιουργήθηκε από την κρίση στην ευρωζώνη ήταν τόσο μεγάλο που «έκρυψε» τις δομικές διαφορές μεταξύ των περιφερειακών χωρών. Καθώς οι αρχικές επιπτώσεις του σοκ υποχωρούσαν, οι παράγοντες που αφορούσαν κάθε χώρα ξεχωριστά, άρχισαν και πάλι να γίνονται εμφανείς.

 

Η έρευνα του Fitch δείχνει ότι στοιχεία όπως η εξωστρέφεια, η μεσοπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης, το επενδυτικό προφίλ και η υγεία του

χρηματοοικονομικού κλάδου είναι σημεία-κλειδιά στην επεξήγηση των αποκλίσεων. Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, ξεχωρίζει ως η πιο πετυχημένη από τις τέσσερις. Η ανάκαμψή της βοηθήθηκε από την εξωστρέφεια της οικονομίας της, η εμπιστοσύνη στον οικονομικό κλάδο βοηθήθηκε από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - παρά τη μη επίλυση των κόκκινων δανείων για καιρό - ενώ και η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίστηκε ταυτόχρονα με την ανάκαμψη.

 

Παρομοίως για την Ισπανία, η μεσοπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης έχει βελτιωθεί από την απαρχή της κρίσης, αν και σε μικρότερο βαθμό από την Ιρλανδία. Στηρίχθηκε από την εγχώρια ζήτηση που ανέκαμψε η ίδια -κυριότερα οι επενδύσεις- ενώ αποκαταστάθηκε και η εμπιστοσύνη στον οικονομικό κλάδο.

 

Αντιθέτως, στην Ιταλία και την Πορτογαλία δεν σημειώθηκε αντίστοιχη αναστροφή κλίματος. Οι επενδύσεις δεν αυξάνονται, τα κόκκινα δάνεια δεν έχουν επιλυθεί και οι αδυναμίες του οικονομικού κλάδου παραμένουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.