ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Όλα καλά» τα βρήκε ο Γιούνκερ στην Ευρώπη!

15:23 - 19 Απρ 2016 | Ειδήσεις
«Όλα καλά» τα βρήκε ο Γιούνκερ στην Ευρώπη!
Κάνοντας, σήμερα, το «χρέος» του έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης που, εδώ και μερικά χρόνια, αντιμετωπίζει μία απαξίωση του ιστορικού του ρόλου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ως επίσημος ομιλητής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του πανευρωπαϊκού αυτού Οργανισμού, μεταλαμπάδευσε στους παριστάμενους βουλευτές την άποψη του ότι «όλα βαίνουν καλώς στην Ευρώπη».

Μίλησε για το σπίτι των “28” της ΕΕ και το σπίτι των “47” του Συμβουλίου της Ευρώπης που, όπως είπε, συναποτελούν τον οίκο της Ευρώπης με κοινά θεμέλια και έκανε αναφορά στην προάσπιση των κοινών ιδεωδών, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ μέσω και των χρηματοδοτήσεων που παρέχει συνεργάζεται προκειμένου «να ριζώσει παντού η δημοκρατία».

 

Κάνοντας πως δεν αντιλαμβάνεται ότι η διόγκωση του προσφυγικού προβλήματος, κινδυνεύει να οδηγήσει σε διάλυση την πάλαι ποτέ Ενωμένη Ευρώπη, ο πρόεδρος της Κομισιόν περιορίσθηκε να αναφέρει, για την μεταναστευτική κρίση, ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η προωθούμενη επανεγκατάσταση και επαναπροώθηση προσφύγων, στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται και η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Tουρκίας (που μόλις χθες τέθηκε σε αμφισβήτηση από την ίδια την Τουρκία), αποτελούν τα εργαλεία για την επίλυση του προβλήματος.

 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της τρομοκρατίας που απειλεί την Ευρώπη, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν είπε τίποτα καινούργιο και περιορίσθηκε στις γνωστές “ιαχές”, για την απο κοινού αντιμετώπιση αυτής της απειλής του τυφλού εξτρεμισμού που αδιαφορεί για τις ανθρώπινες ζωές, από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την ΕΕ, προσθέτοντας ότι πρέπει να ενισχυθούν τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλά και «να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τα αίτια του ριζοσπαστισμού».

 

Τέλος ο πρόεδρος της Κομισιόν εξήρε τη σημασία του έργου που επιτελεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για την διασφάλιση του οποίου πρέπει να συνεργαστούν όλοι, όπως και για την συμμόρφωση των κρατών-μελών στις αποφάσεις του, ανεξαρτήτως του κατά πόσο είναι αρεστές ή όχι.

 

Και κατέληξε, με την «κορώνα» ότι «πρέπει να είμαστε περήφανοι, και είμαστε, γιατί η ήπειρός μας μπόρεσε να προχωρήσει χωρίς βία και να περάσει στην ειρήνη, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη κατάφερε μετά την πτώση του τείχους να δημιουργήσει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο».

 

Για τα τείχη, όμως, που υψώνουν, η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες, για την αποτροπή της εισόδου των προσφύγων ούτε κουβέντα.

 

Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.