ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ενίσχυση του QE προχωρά η Σουηδία

11:16 - 21 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Σε ενίσχυση του QE προχωρά η Σουηδία
Σε ενίσχυση της ποσοτικής χαλάρωσης προχωρά η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, αγοράζοντας περισσότερα ομόλογα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την άνοδο του νομίσματος που υπονομεύει τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, η Riksbank διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο -0,5%. Η τράπεζα πρόκειται να προσθέσει 45 δισ. κορώνες (5,6 δισ. δολάρια) στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, περιλαμβανομένων ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό, για αγορές κατά το δεύτερο εξάμηνο.

 

«Με την επεκτατική νομισματική πολιτική να συνεχίζεται στο εξωτερικό, υπάρχει ο κίνδυνος η κορώνα να ανατιμηθεί νωρίτερα και γρηγορότερα απ' ό,τι

έχει προβλεφθεί», τόνισε η Riksbank στην ανακοίνωσή της σύμφωνα με το Bloomberg. «Αυτό θα μπορούσε να ρίξει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στη Σουηδία και να επηρεάσει την εμπιστοσύνη στο στόχο για τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

 

Τα μέτρα έρχονται να προστεθούν σε ένα υπάρχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, 200 δισ. κορωνών, το οποίο εστιάζει περίπου στο ένα τρίτο των κρατικών ομολόγων της Σουηδίας μέχρι τα τέλη του Ιουνίου. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Stefan Ingves, έχει καταφύγει σε άνευ προηγουμένου μέτρα τόνωσης, καθώς η τράπεζα δεν έχει καταφέρει να πιάσει το στόχο της για πληθωρισμό 2% εδώ και περίπου μισή δεκαετία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.