ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα συγκαλύπτει τους κινδύνους

12:16 - 21 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Fitch: Η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα συγκαλύπτει τους κινδύνους
Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, που τροφοδοτείται από την πιστωτική επέκταση, απειλεί να σπείρει τον όλεθρο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, επισημαίνει σε ανάλυσή της ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλάδου Ασίας – Ειρηνικού της Fitch, Andrew Colquhoun, «από την πλευρά της πίστωσης, θα έπρεπε να είμαστε πιο άνετοι με μια επιβραδυνόμενη Κίνα απ' ό,τι τώρα», για να προσθέσει ότι «είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι στη δέσμευση της κινεζικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυμίσεις».
Ενώ οι παγκόσμιες χρηματαγορές και αγορές εμπορευμάτων έχουν σημειώσει ράλι εν όψει των ενδείξεων ότι μια άνοδος του δανεισμού βοηθά στη σταθεροποίηση της οικονομίας, το δανειστικό «ξεφάντωμα» έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη μη βιώσιμο επίπεδο χρέους, επισημαίνει ο Colquhoun για να υπογραμμίσει ότι «τελικά, αυτό που οδήγησε την ανάπτυξη μπορεί να καταλήξει στο να την εκτροχιάσει».
Σημειώνεται ότι η νέα πίστωση στην Κίνα αυξήθηκε στο ποσό – ρεκόρ των 4,6 τρισ. γουάν (712 δισ. δολ.) το πρώτο τρίμηνο του 2016, ξεπερνώντας το επίπεδο του 2009 στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Το συνολικό χρέος από εταιρείες, κυβερνήσεις και νοικοκυρικά ήταν στο 247% του ΑΕΠ το 2015, όταν το 2008 ήταν στο 164%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.