ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Αναμένει ανάπτυξη 1,5% στην ευρωζώνη το 2016

14:02 - 21 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Fitch: Αναμένει ανάπτυξη 1,5% στην ευρωζώνη το 2016
Η αύξηση της νέας χρηματοδότησης που επεκτάθηκε στις ΜμΕ -βοηθούμενη και από τον συνεχιζόμενο δανεισμό χαμηλού περιθωρίου των τραπεζών της ευρωζώνης σε επιχειρήσεις- θα μπορούσε να οδηγήσει την πιστωτική ανάπτυξη το 2016, αναφέρει η Fitch Ratings σε σημερινή της ανάλυση.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό α΄ τριμήνου, που δημοσιεύθηκε στις 19 Απριλίου, εμφανίζει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις βελτιώνονται και τα ποσοστά απόρριψης των αιτήσεων δανεισμού από επιχειρήσεις, μειώνονται.

Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με την έρευνα. Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα μπορούσε να επωφεληθεί εάν οι τράπεζες είναι σε θέση να διατηρούν μια μεγαλύτερη ροή πίστωσης στις επιχειρήσεις.

Η Fitch Ratings προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,5% το 2016. Η αύξηση στον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις θα μπορούσε επίσης να υποδηλώσει ότι οι πολιτικές τόνωσης της ΕΚΤ γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές.

Η ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης έχει αυξηθεί από το β΄ τρίμηνο του 2015. Οι τριμηνιαίες τάσεις είναι ασταθείς αλλά οι τράπεζες αναμένουν ότι η θετική τάση θα συνεχιστεί στο β΄ τρίμηνο του 2016.

Η ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι η βασική αιτία βελτίωσης των συνθηκών δανεισμού, αλλά οι τράπεζες επισημαίνουν ακόμη μια μικρή αύξηση στην ανοχή ρίσκου.

Το κόστος των δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις μειώνονται πιο πολύ από εκείνο προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Κατά την άποψη μας, οι τράπεζες της ΕΕ παραμένουν επιφυλακτικές για την αύξηση του δανεισμού προς τις ΜΜΕ, εξαιτίας του δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος. Συνεχίζουν να αποτιμούν τον κίνδυνο με προσοχή και τα χαμηλότερα επιτόκια είναι μόνο διαθέσιμα για τα καλύτερα ρίσκα, ενώ οι συνθήκες δανεισμού για πιο ριψοκίνδυνους οφειλέτες δεν έχουν χαλαρώσει».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:05 - 21 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.