ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Το υψηλό έλλειμμα της Ισπανίας υπογραμμίζει τις προκλήσεις

13:25 - 22 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ισπανία για να μειώσει το υψηλό δημόσιο χρέος της υπογραμμίζουν τα στοιχεία της Eurstat που έδειξαν μεγαλύτερο του αναμενόμενου έλλειμμα για το 2015, επισημαίνει σε σημερινή ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Όπως σημειώνει, η απάντηση των αρχών της χώρας με τις πολιτικές που θα αποφασιστούν θα είναι σημαντικός παράγοντας στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας στις προσπάθειες της Ισπανίας να βελτιώσει τη διαρθρωτική δημοσιονομική θέση της.
Το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης της Ισπανίας υποχώρησε στο 5,1% του ΑΕΠ από το 5,9% το 2014, όμως ήταν σημαντικά κατώτερο του στόχου που είχε τεθεί για 4,2% και των εκτιμήσεων της Fitch για 4,7%.
Συνολικά, σημειώνει, η πρόσφατη μείωση του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης οδηγήθηκε από την οικονομική ανάκαμψη και το χαμηλό χρηματοδοτικό κόστος, χωρίς βελτίωση στον κυκλικό προσαρμοσμένο ισολογισμό.
Προσθέτει δε, ότι οι δημοσιονομικές αποκλίσεις του 2015 ενισχύουν την άποψή μας ότι το υψηλό δημόσιο χρέος της Ισπανίας, στο 99% του ΑΕΠ, περισσότερο από διπλό από τον μέσο όρο της κατηγορίας «ΒΒΒ», θα υποχωρήσει μόνον σταδιακά και ότι το έλλειμμα το 2016 δεν θα πλησιάσει το 3% του ΑΕΠ, το κατώτατο όριο για να εξέλθει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
Παράλληλα, η Fitch σημειώνει ότι γενικότερα, η αβεβαιότητα σχετικά με τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί στην αβεβαιότητα σχετικά με τη δημοσιονομική εξυγίανση και υπογραμμίζει ότι δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2016 από την τρέχουσα κυβέρνηση.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.