ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θερμοκρασίες και Νιγηρία ανεβάζουν το πετρέλαιο

17:48 - 23 Ιαν 2007 | Ειδήσεις
Ενισχύεται η τιμή του αργού, καθώς η υποχώρηση των θερμοκρασιών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, εντείνουν τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης, στη Νιγηρία για άλλη μια φορά αντάρτες απήγαγαν ωςομήρους εργαζόμενους σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, διεκδικώντας από τις πολυεθνικές και τη διεφθαρμένα κυβέρνηση μεγαλύτερο μερίδιο από τα πετρελαϊκά κέρδη.

Η τρέχουσα τιμή του αργού διαμορφώνεται στα 53,37 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένη κατά 1,50% και η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ βρίσκεται στα 53,38 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 1,28%.

Η νέα έξαρση βίας στη Νιγηρία επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για προβλήματα στις εξαγωγές από τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής. Νιγηριανοί αντάρτες προβαίνουν συχνά σε επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και απαγωγές εργαζόμενων, προσπαθώντας να περιορίσουν την αποικιακού τύπου επεκτατικότητα πολυεθνικών όπως η Shell, καθώς και να ανατρέψουν το νιγηριανό καθεστώς που τις ευνοεί. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι στη Νιγηρία απήχθησαν πάνω από 200 άτομα.

Οι πετρελαϊκές τιμές έχουν υποχωρήσει 32% από τις 14 Ιουλίου, όταν το αργό είχε ανέλθει στα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολαρίων το βαρέλι, λόγω των υψηλών αποθεμάτων και θερμοκρασιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.Στις 18 Ιανουαρίου το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 50 δολάρια για πρώτη φορά σε διάστημα τουλάχιστον 19 μηνών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.